Експерти прогнозують зростання цін на молочні продукти
Пт. 17 Вересня 2021

Експерти прогнозують зростання цін на молочні продукти

До 1 липня 2021 року середній ріст цін на молочні продукти в торгівельних мережах України складе понад 2,3%.

Такі розрахунки надає аналітичний відділ Асоціації виробників молока.

Зазначається, що за наступні три місяці молоко жирністю 2,5% у плівці, найбільш соціальний продукт, здорожчає орієнтовно до 25,40 грн за літр (+40 коп.).

Зміна вартості інших молочних продуктів складатиме:

кефір (плівка, 2,5%) – плюс 70 коп. (до 31,3 грн/л);

сметана (плівка, 15%) – плюс 4,1 грн/кг ( до 71,5 грн/кг до або до 28,6 грн за упаковку в 400 г);

творог (9%) – плюс 1.4 грн/кг ( до 146 грн/кг або 58 грн за упаковку 400 г);

масло (72,5-73%) – плюс 2,9 грн/кг ( до 240 грн/кг або до 48 грн/пачка 200 г);

сир твердий – плюс 90 коп/кг ( до 229,35 грн/кг або до 38 грн/фасовка 160 г).

Аналітики зауважують, що основними драйверами росту цін на молочні продукти є наслідки погодних катаклізмів минулого року, адже через посуху і втрату посівів вартість кормів для корів виросла на 80%, що спонукало збереження дефіциту молока-сировини на ринку та потягнуло за собою зростання собівартості виробництва на всьому ланцюжку. Крім того, суттєвим фактором є інфляція, яка у січні-лютому склала понад 1%.

Генеральний директор Асоціації виробників молока Ганна Лавренюк зазначає, що до вже зазначених каталізаторів цін зараз додалось здорожчання енергоносіїв. Насамперед це стосується природного газу, частка якого сягає 60% в структурі енергоспоживання при виробництві молочних продуктів. Збільшення вартості палива відповідно тягне за собою підвищення затрат на логістику при зборі та доставці молока-сировини на переробку.

«Додатковий тиск на собівартість – неповна завантаженість цехів і виробничих ліній. Низка заводів через дефіцит молока-сировини скоротили потужності. Однак витрати на обслуговування виробничих ліній та холодильників залишилися без змін, тому зростає питоме енергоспоживання на 1 тонну виробленої молочної продукції», – говорить Ганна Лавренюк.

Експерти АВМ підкреслюють, для того щоб подолати негативні тенденції та нарешті отримати поштовх для розвитку, молочна галузь – і на рівні виробництва сировини, і на рівні переробки – гостро потребує послідовної аграрної політики та прогнозованих інструментів державної підтримки.


Залишити коментар




Отримуйте найсвіжіші новини у соцмережах:

Facebook

Twitter

Ознайомлений(а)