Пт. 29 Березня 2024

Не виключено, що іноземці почнуть скуповувати землю і без референдуму

Іноземці можуть почати скуповувати землі сільськогосподарського призначення в Україні вже в 2024 році, причому навіть без проведення обіцяного референдуму.

Як пояснюють топ-менеджери агрохолдингів, недостатньо детально прописані нормативні акти можуть відкрити можливість для придбання нерезидентами сільськогосподарських земель через створені в Україні за місцевим законодавством юридичні особи. Останні вважаються українськими резидентами, тому з 2024 року отримають право придбання до 10 тис. га сільськогосподарських земель на одну особу.

Провідні юристи відзначають, що всі крупні іноземні інвестори в український агробізнес уже мають подібних юридичних осіб-резидентів. Саме такі зареєстровані в Україні юрособи зараз виступають орендарями сільськогосподарських угідь. Хоча, як відзначають провідні юристи, ніщо не забороняє орендувати землю нерезидентам.
Таким чином, якщо нинішня правова невизначеність збережеться, то іноземці зможуть обійти положення, згідно з яким продаж сільськогосподарських земель іноземцям може бути дозволений тільки після відповідного референдуму.

Втім, у влади ще є цілих три роки для розробки надійного механізму відслідковування кінцевих бенефіціарів українських юридичних осіб.


Залишити коментар