Селеру в Україні вирощують одиниці, а попит на цю культуру продовжує зростати
Черешкову селеру в Україні вирощують небагато аграріїв, однак інтерес до цієї культури росте, а ціни привабливі. ФОП «Войташенко» з села Токарівка Херсонської області – одне з небагатьох, хто вирощує селеру.
Живлення рослин відбувається фактично з кожним поливом до кінця вересня.
«Перед висаджуванням розсади або одразу після цього через крапельну стрічку проводимо санацію ґрунту від шкідливих організмів. Застосовуємо препарат Бі-58 нормою 2 л на 50 м3 води/га», – , – розповів Дмитро Гладкий, керуючий овочевою сівозміною господарства.
Перші підживлення рослин у відкритому ґрунті проводять добривом з формулою N18P18K18 нормою 5 кг/га із додаванням гумату 1 л/га.
Через 10 днів після висаджування норму добрива N18P18K18 збільшують до 10 кг/га. Далі, мірою росту та розвитку культури, її збільшуть до 30 кг/га і додають ще сечовину (15–25 кг/га). Крім цього, застосовують нітрат кальцію та нітрат калію – 5 кг/га. Підживлення такими добривами проводять 4 рази за сезон.
Додатково застосовують триразове листове підживлення добривами, які містять бор та кальцій. Для цього використовують рідке комплексне добриво для позакореневого підживлення Омекс КальМакс англійської компанії Omex Agrifluids, нормою 1–1,5 л/га. Один раз за сезон застосовують ще одне добриво цієї компанії – Омекс Біо 20 нормою 1 л/га.
«У систему живлення селери включаємо ще й біологічні препарати ПМК-У із додаванням гумату, – уточнив Дмитро Гладкий. – Кореневе живлення проводимо пропорцією 2 : 1 л/га, трикратним внесенням, а позакореневе підживлення — 2:0,5 л/га, приблизно 3–4 рази протягом вегетаційного періоду. Тобто живлення рослин відбувається фактично з кожним поливом до третьої декади вересня».
Залишити коментар