Вт. 23 Квітня 2024

В Україні подорожчали імпортні помідори

На ринках України протягом двох останніх тижнів росте ціна на турецькі томати.

Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, причиною підвищення вартості цієї продукції стало сезонне зниження пропозиції місцевого помідора в тепличних комбінатах, оскільки більшість виробників вже заявили про завершення поточного обороту даної культури.

Зазначається, що стабільний попит оптових компаній і роздрібних мереж, а також практично повна відсутність місцевого помідора, дозволяють трейдерам вже другий тиждень поспіль піднімати ціни на імпортну продукцію.

Ситуація, що склалася дозволяє українським трейдерам і далі підвищувати ціну на турецький томат. Так, станом на 26 листопада 2020 року, імпортні томати надходили у продаж за ціною 33-35 грн за кг ($1,16-1,23 за кг), що в середньому на 17% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня.

За словами ключових гравців ринку, кількість пропозицій томату з Туреччини буде поступово збільшуватися, і вже з початку грудня, саме ця продукція буде становити основний обсяг томатів на ринку України.

На даний момент ціна на турецький томат в Україні вже в середньому на 16% вище, ніж в кінці листопада 2019 року.

Нагадаємо, за підсумками перших 10 місяців 2020 року, Україна вперше за останні роки демонструє приріст експорту тепличних огірків і помідорів. Експорт огірка виріс на 7% до 3,1 тис. тонн, а експорт помідора – на 25% до 9,8 тис. тонн. В останні 4 роки, в цей період, експорт тепличних овочів незмінно знижувався.


Залишити коментар