Чт. 28 Березня 2024

В одеському ботсаду збирають врожай полуничного дерева

В одеському ботанічному саду збирають врожай екзотичного дерева – кудранії. Друга назва цієї рослини «полуничне дерево».

Про йдеться у матеріалі Seeds.

У цю пору року гілки кудранії покриваються їстівними великими соковитими червоними ягодами, які за смаком нагадують одночасно хурму, інжир і кавун.

«Листопадне дерево або кущ 8-18 м. Природний ареал: Китай, Японія. В ботанічному саду ОНУ інтродуковано насінням в 1982 році. Зимостійка та посухостійка рослина. Плодоносить щорічно», – повідомили в ботсаду.

Кудранія належить до родини тутових. Це багаторічне листопадне дерево з широкою і розлогою кроною, тривалість життя якого становить в середньому 50 років.

Використовуючи правильну агротехніку полуничне дерево цілком може виростати в південних і центральних районах України, а ось для вирощування його в більш північних регіонах буде потрібно укриття в зимовий період.

Плоди полуничного дерева не тільки смачні, але і дуже корисні для здоров’я. Вони містять великий відсоток цукру, вітамінів С, В, Р, а наявність великої кількості заліза сприяє застосуванню плодів при лікуванні недокрів’я, виразки дванадцятипалої кишки і шлунку, печії. Ягоди кудранії знижують артеріальний тиск і покращують обмін речовин, а відвар кори має бактерицидні властивості і сприяє загоєнню ран.

Оскільки плоди полуничного дерева погано зберігаються, їх необхідно переробити одразу ж після збору врожаю.

Ягоди їдять в сирому вигляді, варять варення та джеми, а соковиту м’якоть плодів використовують для виготовлення компоту, соку і морсу. Часто ягідки сушать і потім заварюють як чай.


Залишити коментар