Пт. 29 Березня 2024

Понад 5% посівів озимих культур на Рівненщині уражені хворобами

Аномально тепла та волога погода в Рівненській області сприяла розвитку деяких хвороб на озимих культурах та збільшенню популяції мишоподібних гризунів.

Про це повідомило ГУ Держпродспоживслужби в Рівненській області.

Друга декада листопада характеризувалася сирою та помірно теплою погодою. Температура в середньому трималась в межах 5-7,5 °С, що перевищує багаторічні показники на 3-4 °С. Випало близько 43-50% норми опадів,  відмічалися тумани та густі роси. Вологозабезпеченість ґрунту під озимими культурами оцінюється як достатня. Відносна вологість повітря була високою 85-95%.

Такі погодні умови сприятливі для подальшого розмноження та розселення мишоподібних гризунів, триває заселення посівів озимих зернових культур.

На даний час в області заселено 14% обстежених посівів озимої пшениці з чисельністю одна жила колонія, максимально в прикраєвих полосах до 3 жилих колоній на 1 га та по 2-3 жилі нори в колонії.

Заселеність посівів озимого ріпаку в межах 53% обстежених площ та по 2-3 жилі колонії на 1 га в яких 3-5 жилих нір.

На багаторічних травах практично 100% заселення площ. На травах першого року користування нараховується по 3 жилі колонії на 1 га, на травах другого, третього  року — 4-6 жилих колоній, що вже перевищує економічний поріг шкодочинності.

Висока вологість повітря сприяє перезараженню рослин озимого ріпаку хворобами, ураженість їх в межаж 5-8% альтернаріозом та до 6% фомозом на 20% обстежених площ.

На пізніх посівах озимої пшениці виявлено прояв кореневих гнилей — на 3% обстежених площ уражено 1,5-3% рослин .


Залишити коментар