Пт. 29 Березня 2024

Попри заповнені овочесховища Україна вже імпортує картоплю з Польщі

Україна вже почала імпортувати картоплю з Польщі, позаяк ціни на неї в цій країні нижче, ніж в Україні. Про це повідомив президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією EastFruit.

Початок імпорту картоплі в період, коли картоплесховища заповнені вітчизняною продукцією, є дуже неприємним сигналом. Можливо, українським фермерам доведеться теж знижувати ціни на свою продукцію, відтак вони недоотримають кошти для розвитку виробництва в наступному році.

«Сьогодні існує дуже багато виробників, які вирощують картоплю неефективно. Більш того, вже протягом двох років ми імпортуємо продукцію з РФ і Білорусі, а також в цьому році, на початку літа, ми почали імпорт картоплі з Нідерландів і зараз вже почався також імпорт з Польщі.

Це пояснюється тим, що в Польщі істотно впали ціни і споживання картоплі сегментами ХоРеКа і переробки за рахунок карантинних локдаунів. Відповідно великі обсяги картоплі «тиснуть» на ціни, які падають нижче собівартості», – пояснює Тарас Баштанник, критикуючи заяви представника монобольшості Парламенту України про те, що державна підтримка українського картоплярства не потрібна.

«Наразі ціни на картоплю в Україні в два рази вищі, ніж ціни в Польщі. Більш того, за моєю інформацією, в останні дні ціла низка великих українських виробників почали підвищувати відпускні ціни на продукцію. Вони повідомляють про те, що урожай картоплі в 2020 році у них був нижчий, ніж в 2019 році, тому очікують подальшого зростання цін на неї.

Адже зараз оптові ціни на картоплю в Україні на 40% нижчі, ніж в цей же час у минулому році, що, на думку картоплярів, несправедливо. Проте, реалії такі, що в ЄС вже прибрано картоплі на кілька мільйонів тонн більше, ніж регіон може спожити в зв’язку з різким зниженням попиту з боку підприємств громадського харчування, тому надлишок продукції буде давити на ціни, зокрема і в Україні.

І ми не зможемо уникнути чергового витка імпорту, якщо місцеві виробники будуть утримувати ціни на високому рівні», – пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Щотижневі огляди ринку картоплі показують, що ціни на картоплю в Україні вже зараз вищі, ніж навіть в Грузії та Молдові. А саме Молдова протягом декількох років була основним експортним ринком для української картоплі.


Залишити коментар