Чт. 25 Квітня 2024

Аграрії Херсонщини збирають найдорожчу спецію в світі

На Херсонщині збирають найціннішу спецію:  обережно, обов’язково руками. Мова іде про шафран — це рід трав’янистих багаторічних рослин родини півникових. Вирощується як джерело прянощів.  По іншому спецію ще називають, крокус.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією Podrobnosti.ua.

У херсонському господарстві, де вирощують крокус, кінцевого продукту мало, а от ручної праці багато. Саме через це спеція і є такою дорогою. Від 2 до 15 доларів за грам. Її використовують тисячі років: у косметології, фармацевтиці та кулінарії. Додають у десерти, інші страви, навіть в алкоголь.

«За 20 хвилин я зібрав 500 штук квітів. Сухої маси вийде 2-3 г. Вчора збирали, а зранку квіти знов можуть вирости. Потрібно довго збирати, тому потрібно терпіння. Ми використовуємо шафран. І тоді можемо не брати інших спецій. Бо шафран допомагає будь-якій страві розкрити всі якості. Крім того, він дає колір гарний», — говорять у господарстві.

Родина Демченків одна із перших в Україні, яка ризикнула взятися за створення спеції шафран. Цибулинки крокусів везли аж з Нідерландів. На диво ґрунт та клімат Херсонщини підійшли рослині. Квітка не потребує значного поливу та особливого догляду, не боїться холодів і швидко розмножується. Натепер шафран вирощують майже в усіх областях України.

«Кращий в світі вважається Кашмірський шафран. Вирощують його в одній області Індії. На другому місці іспанський. Наш український шафран по своїм якостям нагадує іспанський шафран», — резюмує Олег Демченко, фермер.

Поки що загалом в Україні шафрану збирають не більше 10 кілограмів на рік. Але Олег Демченко припускає, що за кілька років це може бути врожай на рівні Греції, до 10 тонн щорічно.


Залишити коментар