Пт. 29 Березня 2024

ОТГ зможуть заробляти на оренді отриманих держземель

Об’єднані територіальні громади не зможуть продавати понад 2 млн га земель сільськогосподарського призначення, які отримають у користування після завершення місцевих виборів, а лише здавати в оренду на прозорих аукціонах. Про це розповів голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією Укринформу.

«Вони (ОТГ — ред.) стануть повними розпорядниками більш ніж 2 млн га. Зможуть користуватися самі й здавати в оренду через прозорий аукціон, але в законі №552-Х (Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення – ред.) ми чітко прописали, що землі державної та комунальної власності не є об’єктом купівлі-продажу.

Другий варіант – поки діє законодавство щодо безоплатної приватизації згідно з Земельним кодексом, громади зможуть передавати ділянки громадянам України, в тому числі пільговим категоріям (учасникам бойових дій). Кожна громада буде таким своєрідним «Держгеокадастром» в частині розпорядження землями, зареєстрованими як комунальна власність», – заявив Лещенко.

За його словами, через побоювання корупційних ризиків на місцях, наразі у парламенті триває дискусія щодо реформування інституту безоплатної приватизації, у тому числі шляхом монетизації цієї пільги (в перш чергу ветеранам АТО/ООС).

«Але основний елемент наповнення бюджету громад, які знаходяться компактно в сільській місцевості – передача в оренду земельних ділянок через аукціони. Земельний податок на 100% іде до місцевого бюджету. Якщо ж громади все роздадуть, резерву для акумулювання коштів на розвиток ОТГ не залишиться», – сказав керівник Держгеокадастру.


Залишити коментар