Пт. 29 Березня 2024

Криза кадрів на Херсонщині: тракторів більше, ніж трактористів

Сучасної техніки в аграріїв Херсонщини стає більше, ніж фахівців, спроможних на ній працювати. Так, лише з початку нинішнього року в області зареєстрували 725 тракторів і 94 комбайни.

Пише SEEDS.org.ua за інформацією  golos.com.ua.

Водночас атестували й переатестували в області тільки 322 трактористи. Такими даними поділилися у Головному управлінні Держпродспоживслужби Херсонщини.

Не дивно, що фермери та власники сільськогосподарських підприємств готові сплачувати тим же «супердефіцитним» трактористам і комбайнерам, котрі вміють управляти новітніми «Клаасами» і «Джон Дірами», цілком європейські зарплати, аби лишень утримати їх на роботі.

Зарплати у півтори-дві тисячі євро на місяць у сезон збирання врожаю тепер для них цілком звичайна річ. Та від загострення кадрових проблем, виниклих через «оптимізацію» системи професійної освіти, це не рятує.

Раніше повідомлялося, що аграрії Херсонщини цьогоріч зібрали на сім тисяч тонн кавунів і на триста тонн динь більше, ніж торік — врожай баштанних сягнув майже двохсот тисяч тонн.

Зазвичай, у пік дозрівання солодкої ягоди ціни на неї падали так, що навіть збирати її ставало невигідно, і частина врожаю тих же польових кавунів згнивала без користі на ланах.

Але тільки не нинішньої осені: все сталося навпаки, попри навіть більшу кількість вирощених смугастих красенів.

Власники баштанів кажуть: такий збіг, щоб гарним був і врожай, і виторг за нього, на Херсонщині випадає, в середньому, на два роки з п’яти. Але так чи інакше, кавуни та дині надалі навряд чи дешевшатимуть.

В посуху без поливу баштанних не виростити, а транспортування дніпровської води на зрошення, не згадуючи вже про інші виробничі витрати, з року в рік лише дорожчає.


Залишити коментар