Пт. 29 Березня 2024

Супермолочні й продуктивні: як на Буковині виводять нові породи корів

Науковці Буковинської державної сільськогосподарської дослідної станції ІСГ КР НААН, що працюють у тваринницько-дослідній галузі, пропонують до розведення нову популяцію молочного поголів’я буковинського заводського типу української червоно-рябої молочної породи худоби.

Вона підходить для тваринництва лісостепової та передгірської зон, йдеться у матеріалі Агробізнесу Сьогодні.

Під час виведення необхідного для Буковини нового типу молочної худоби, схрестили корів чотирьох порід: симентальської, монбільярдської, червоно-рябої німецької та голштинської (червоно-ряба масть).

Повідомляється, що виведені породи мали високі надої. Зокрема, у базових господарствах у 2019 році роздоїли до 6 тис. кілограмів молока і вище – 635 голів, які мали удій 6-7 тис. кілограмів, 63,6%; 7-8 тис. кілограмів, 25,4%; 8-9 тис. кілограмів, 6,2%; 10-15 тис. кілограмів, 1,8%.

Йдеться про агрохолдинги з високою інтенсивністю розвитку молочної галузі: АТЗТ «Мирне», СВК «Зоря», ТОВ «Валєвське» Кіцманського та ТОВ ім. Суворова Новоселицького районів Чернівецької області.

Крім того, буковинські селекціонери-науковці розводять й нову популяцію м’ясних порід.

Зокрема, йдеться про нову генерацію м’ясного комолого симентала худоби різної селекції – американської, канадської, австрійської та німецької. Одним із таких модельних провідних та чинних в України є племінний завод ДПДГ «Чернівецьке» з розведення дуже цінної нової популяції м’ясної худоби з вираженою природною комолістю та високою продуктивністю в усіх фізіологічних періодах вирощування для регіону Буковини.


Залишити коментар