Сб. 20 Квітня 2024

Як банки кредитуватимуть покупців землі в Україні

Ринок сільгоспземлі цікавий для українських банків, але запускати продукти під придбання вони будуть з обережністю. Про це йшла мова в рамках круглого столу «Як стимулювати і диверсифікувати діяльність підприємств аграрного сектора України?». 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на dom.ria.com.

«На стартовому етапі закон дозволяє продаж невеликих ділянок землі приватними власниками, тобто ринок буде обмеженим. Але звичайно він нам цікавий », — говорить керівник дирекції МСБ «ПриватБанку» Євген Заіграєв.

Основний сегмент клієнтів-позичальників, з якими планують працювати, — не ті, хто буде купувати 3-4 га, а хоча б 100 га.

«Покупці від 100-500 га — група, яку банки охоче фінансуватимуть», — додав Заіграєв.

При цьому він виділяє кілька проблем на земельному ринку.

По-перше, банк землі дуже фрагментований. Кредитувати покупку невеликих ділянок посеред поля банкіри бачать проблематичним.

По-друге, існують проблеми з оцінкою майбутньої вартості землі.
«Ми не до кінця розуміємо, якою буде ціна. Поки називають $ 1000-$ 1500 за гектар. Але все буде залежати від багатьох факторів, в тому числі і якості самої ділянки», — розповідає Заіграєв.

По-третє, не до кінця зрозумілі механізми продажу. Тому, на думку Заіграєва, на старті будуть встановлені більш високі коефіцієнти покриття застави.


Залишити коментар