Пт. 29 Березня 2024

Через дефіцит сировини в Україні не запрацювали декілька цукрозаводів

Станом на 6 листопада 2020 р. переробку цукрового буряку в Україні розпочали 30 цукрових заводів. Про це повідомляє пресслужба Національної асоціації «Укрцукор».

Ще не стали до роботи 3 цукрових заводи, а деякі були змушені переривати роботу через нестачу сировини.

Так, агрохолдинг «Астарта-Київ» планує виставити на продаж «Савинський цукровий завод» і «Новоіванівський цукровий завод».

«Минулого року ми працювали без Савинського заводу, а в цьому — без Новоіванівського заводу в Харківській області. Причина та сама. Навколо цих підприємств не вирощують цукровий буряк. Через погодні умови. Харківська область — одна з областей, де посуха відчувається найбільш гостро. Тому ми виставимо їх на продаж», — зазначає Віктор Іванчик.

Наразі холдинг не оголошує вартість цих підприємств, оскільки це ринкові умови. Ринок дізнається вартість після проведення операції. Також не виключено, що «Астарта» вже до кінця року можете оголосити про продаж цих активів.

«Протягом останніх трьох років в Україні спостерігався профіцит цукру, пропозиція перевищувала попит. Обсяг ринку при цьому стає все менше. І за ці три роки очікувалася наявність традиційного перехідного запасу в районі 300 тис. тонн — ці дані публікувалися напередодні нового сезону, влітку цього року», — додає співвласник холдингу «Астарта».

Однак, у вересні цих 300 тис. т в наявності не виявилося. Ринок зіткнувся з тимчасовим дефіцитом у вересні і в першій половині жовтня, тому ціна стала рости. Цукру не було ще й тому, що багато заводів не могли почати сезон переробки буряків.

«Період посухи, який почався в Україні в липні, тривав у серпні і несподівано — до початку жовтня. Це унікальна ситуація — такого не було останні 100 років, а можливо й за весь період спостереження. Посуха призвела до істотного падіння врожаю не тільки пшениці на півдні, соняшнику та сої в центральних областях України, але й цукрових буряків і навіть кукурудзи», — пояснює Віктор Іванчик.


Залишити коментар