Чт. 28 Березня 2024

У США створили штучний мед, а бджоли хай відпочинуть

Американський стартап MeliBio почав виробництво меду, в створенні якого не беруть участь бджоли. Розробка штучного меду ведеться в одній із лабораторій в районі затоки Сан-Франциско.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на investory.news.

Використовуючи синтетичну біологію, компанія відтворює сполуки, що містяться в меді, в тому числі варіації на основі квітів, які зазвичай відвідують бджоли, що допомагає надати кінцевому продукту його натуральний аромат.

«Ми вирішили зайнятися наукою, щоб виробляти мед так само як його роблять бджоли, але виключивши з ланцюжка їх самих, щоб допомогти збільшити популяції диких бджіл», — розповідає генеральний директор стартапу Дарк Мандич.

Хоча технологія стартапу запатентована, основний метод, ймовірно, аналогічний тому, який використовує компанія Perfect Day, що виробляє молочні продукти без участі корів. Perfect Day виробляє молочні білки, виділяючи ДНК і потім передаючи цей генотип мікроорганізмів в біореакторі для початку виробництва.

Хоча MeliBio все ще перебуває на початковій стадії виробництва штучного меду, недавно вона створила прототип, який нагадує смак, текстуру і в’язкість бджолиного меду. За словами Дарко Мандича, в ході сліпого дегустаційного тесту добровольці виявили, що він не відрізняється від традиційного продукту. 14 компаній вже підписали документи про наміри закуповувати мед у MeliBio.

Стартап планує зосередитися на продажах свого продукту харчовим, косметичним та іншим компаніям, які використовують мед у своїй продукції.

Заснований у квітні 2020 року стартап вже отримав $125 тис. інвестицій від Big Idea Ventures. У MeliBio хочуть домогтися, щоб синтетичний мед коштував дешевше, ніж натуральний.


Залишити коментар