Пт. 19 Квітня 2024

В Україні набуває популярності соняшниковий концентрат

Українські аграрії все частіше віддають перевагу соняшниковому концентрату у годівлі бройлерів. Про це йдеться у матеріалі «Чим замінити соєвий шрот у раціоні бройлерів?» на Kurkul.com.

На тлі висхідного попиту на соняшниковий шрот у світі на початку 2020 р. в Україні заводом «Потоки» було розроблено новий продукт — високопротеїновий соняшниковий концентрат «Проглот», який має кілька позитивних відмінностей у порівнянні зі соняшниковим шротом.

Соняшниковий концентрат відрізняється від шроту хімічним складом, який зумовлює пришвидшення приросту живої маси тварин. У порівнянні зі шротом, концентрат містить низький відсоток клітковини — 12% і високий відсоток протеїну — до 48%. При цьому, за рахунок відсутності високотемпературної обробки понад 90,0% протеїнів знаходяться в незгорнутому стані.

Щоб визначити, чи може концентрат соняшнику замінити соєвий шрот у раціоні бройлерів, голландський інститут Schothorst Feed Research провів кілька досліджень.

Експеримент полягав у годівлі бройлерів кросу Росс-308 шістьма різними раціонами з вісьмома повтореннями. Групи випадковим чином розподілялися на загони. В кожному загоні утримувався 21 бройлер, загальна кількість птахів в експерименті становила 1008.

Раціони птахів відрізнялися присутністю або відсутністю концентрату соняшнику в стартовому раціоні, а також рівнем вмісту концентрату соняшнику в якості замінника соєвого шроту (33, 66 або 100%).

«На підставі результатів цього дослідження можна зробити висновок, що концентрат соняшнику в раціоні бройлерів може замінити соєвий шрот зі збереженням рівня азоту без будь-якого негативного впливу на зростання. Стартові раціони з вмістом концентрату соняшнику в межах 30% замість соєвого шроту дозволили отримати значно вищі показники маси тіла на 14-й день у порівнянні з раціонами, які містили соєвий шрот. Так, позитивний вплив на приріст маси тіла було виявлено до 28-го дня. За період експерименту не спостерігалося негативних відмінностей у прирості маси тіла, споживанні корму і його коефіцієнті конверсії», — зазначається у матеріалі.


Залишити коментар