Чт. 25 Квітня 2024

Кращі проекти спортивних клубів, які позитивно вплинули на екологію

Спортивний світ регулярно створює цікаві проекти, що сприяють поліпшенню екологічної ситуації в світі. Виробники екіпіровки переробляють відходи і ремонтують одяг, футболісти і баскетболісти жертвують свої гроші до фондів порятунку екології, інші спортсмени виходять на масові «суботники». Все це не залишається непоміченим для нашої планети, а проекти виходять на новий рівень, облагороджуючи Землю. Одним з проявів інновацій в спортивній сфері в боротьбі за екологію стали «зелені стадіони» – екологічно безпечні споруди для проведення матчів. Поговоримо про ці побудовах докладніше і постараємося з’ясувати їх корисність.

Що таке «зелений стадіон»?

Так називається спортивна арена MetLife Stadium. Її відмінна риса від всіх світових стадіонів полягає в максимально можливої ​​енергетичної ефективності в порівнянні з аналогічними спортивними спорудами по всьому світу. На етапі узгодження проекту було зрозуміло, що на території Америки ця арена стане «найзеленішою», що і сталося в результаті. Відкрито стадіон MetLife був в 2010 році, і за 10 років арена посприяла економії майже $ 20 млн на операційних витратах.

У будівництві стадіону було використано трохи більше 40 тис. Т переробленої стали. З металу. що залишився після демонтажу старої арени вдалося відлити 20 тис. т стали. Також будівельники користувалися екологічно чистим бетоном для з’єднання конструкцій, а сидіння для глядачів були виготовлені із суміші переробленого пластику і металу в співвідношенні 1: 4. Агентство з охорони навколишнього середовища строго контролювала етапи реалізації проекту, що супроводжувалося вимогою звітів від керівників MetLife кожні шість місяців. Навіть зараз боси стадіону продовжують відправляти щорічні звіти.

Верхня кромка стадіону являє собою «сонячне кільце» – по краях конструкції встановлені сонячні панельні батареї, здатні генерувати в рік близько 350 тис. Кіловат-годин енергії. Також для економії ресурсів на території споруди встановлені безводні пісуари та умивальники з невисоким напором. Відвідувачі стадіону залишаються задоволеними, і недаремно MetLife Stadium прийняв вже чимало найбільших подій у світі спорту – WrestleMania, SuperBowl, Кубок КОНКАКАФ, фінал Копа Америка, а також концерти естрадних зірок, таких як Тейлор Свіфт, Бон Джові та ін.

Аналоги в світі

Проект стадіону MetLife зацікавив і інших забудовників. В Індії триває будівництво арени Athletic Ripple, робота якої буде забезпечуватися енергією сонця і рухом глядачів: п’єзоелектричні елементи будуть конвертувати механічну енергію в електричну. Такий проект не має аналогів в світі, але фактично його можна вважати наступником MetLife.

«Зелений стадіон» є і в Мексиці – він називається Estadio Omnilife. Побудований він був для футбольного клубу «Чівас» з Гвадалахари. Формою він нагадує вулкан, а зовні його схили засаджені рослинами. У даху знаходяться Водозаборник, що збирають воду після дощу і зрошують нею рослинність навколо і газон. Частина води також подається в туалети і душ.

У Китаї для команди «Тяньцзінь Сунцзян» побудована арена, яка отримує енергію від вітряних турбін і сонячних панельних батарей. Також на Тайвані активно використовується стадіон Kaohsiung National Stadium, який живиться виключно від сонячної енергії. Приємно, що проектами збереження екології зацікавилися на такому високому рівні: залишається сподіватися, що цього ж прикладу послідує ще чимало керівників клубів.

Слід нагадати, що зараз проходить Ліга чемпіонів, в якій приймає участь дві українські футбольні команди: “Шахтар” та “Динамо”. В останніх матчах українці зазнали поразки, розгром “Шахтаря”: 0:6, та “Динамо” з рахунком 2:1. Прогнози на наступні матчі Ліги чемпіонів розміщують на порталі “Рейтинг Букмекерів”. Так як для деяких країн доступ до певних букмекерських контор обмежений, на порталі bookmaker-ratings.ru описали, як зайти на БК “ПаріМатч” через зеркало.


Залишити коментар