Вт. 16 Квітня 2024

Щороку Україна все більше імпортує узбецьку диню

Українці по-особливому полюбляють узбецьку диню. Цього року Україна закупила втричі більше свіжої дині з Узбекистану. За перші дев’ять місяців 2020 року наша країна імпортувала 3,1 тис. тонн узбецьких динь і 2,2 тис. тонн узбецького свіжого абрикоса.

У порівнянні з аналогічним періодом 2019 року обсяг імпорту дині з Узбекистану в Україну виріс в 2,9 рази, а абрикоса – 2,3 рази.

Водночас імпорт узбецького кавуна за цей же період знизився майже на 40% і склав лише 184 тонни. Ймовірно, що зростання виробництва і зниження цін на місцевий кавун зробило узбецький продукт в Україні занадто дорогим, тому попит на нього впав.

Знизилися також і поставки деяких узбецьких сухофруктів в Україну. Зокрема імпорт родзинок впав більш ніж в півтора рази за рік, а імпорт чорносливу – на 35%.

Однак зріс імпорт до України узбецької кураги, причому відразу на 72% в порівнянні з 2019 роком.

Слід також звернути увагу на зниження імпорту в Україну свіжого столового винограду узбецького виробництва в 2020 році в півтора рази до 100 тонн. Зниження відбулося на тлі дефіциту власної продукції і зниження врожаю в сусідній Молдові.

Ще одна цікава тенденція – це перші поставки раннього яблука з Узбекистану на ринок України. Це дуже цікавий сегмент для узбецького садівництва, тому що перше яблуко суперранніх сортів на ринках і в супермаркетах країни з’являється вже в квітні!

Проте, поки що такого яблука було привезено надзвичайно мало – ймовірно, що це була пробна партія. А ось в Росію поставки раннього узбецького яблука ростуть вже кілька сезонів поспіль і вже досягають сотень тисяч тонн.


Залишити коментар