Сб. 27 Квітня 2024

«Гіркий присмак» цукру, який дорожчає, або як Україна загнала в кризу цілу галузь

Цукор в українських магазинах за кілька тижнів подорожчав на 5-6 гривень за кілограм. Експерти розповіли УНІАН, з чим пов’язаний такий ціновий стрибок, чи вистачить цукру на всіх і чому в 2020 році українська цукрова галузь опинилася в кризі.

Істотне подорожчання цукру, яке відбувалося в Україні останні два місяці, неприємно здивувало збіднілих через кризу українських покупців.

На початку листопада середня відпускна ціна на цукор у великих торгових мережах країни (Auchan, Novus, Metro) виросла до 19,46 грн / кг з 17,87 грн / кг в жовтні, хоча ще у вересні солодкий пісок в середньому коштував 13,61 грн / кг.

Подорожчання цукру було настільки масовим і нещадним, що навіть в «цукрової столиці» України, у Вінниці, вартість продукту в кінці жовтня зросла більш ніж на чверть у порівнянні з попереднім місяцем.

Найбільше – в півтора рази – подорожчав цукор на Тернопільщині, на 38 відсотків – в Сумській області. У південних областях він подорожчав на 16 відсотків, за винятком Одеси – там ціни виросли майже на третину.

«Нещодавно я зайшов в магазин і виявив, що цукор з моменту останньої покупки подорожчав відразу на п’ять гривень. Навіть не пам’ятаю, коли таке було в останній раз », – розповідає столичний житель Ігор, здивований різким стрибком цін.

Скорочення виробництва

Як відзначають в Національній асоціації цукровиробників України «Укрцукор», через посуху знизилася врожайність цукрових буряків і її цукристість, а рясні осінні дощі заважали аграріям копати буряки. Все це спровокувало відстрочку початку сезону цукроваріння на три тижні, через що виробництво цукру в цьому році скоротиться.

«Виробництво цукру в поточному сезоні скоротиться на двадцять відсотків і складе орієнтовно 1,25 мільйона тонн. З огляду на очікуване зменшення пропозиції і збільшення витрат на виробництво буряка і цукру, зростання цін на нього є невідворотним, що споживачі вже встигли помітити в жовтні на цінниках в торгових мережах », – кажуть експерти.

З урахуванням залишків цукру з попереднього сезону, загальна пропозиція цукру в країні в нинішньому сезоні оцінюється в 1,6 мільйона тонн.

«А ми тут цукровими пляшками … вже не клеїли дурня»

Проте, цього цілком вистачить для забезпечення внутрішнього ринку нашої країни, так як споживання цукру українцями поступово знижується.

Так, якщо в 2019 році в Україні з’їли майже 1,3 мільйона тонн цукру, то в цьому році споживання очікується на рівні 1,2 мільйона тонн.

Як зазначив аналітик Асоціації «Укрцукор» Назар Михайловин, споживання цукру на людину в рік скоротилося в Україні до 28,5 кг в 2019 році з 36,8 кг у 2000 році, тобто майже на чверть.

«Серед головних причин – скорочення чисельності населення, в тому числі через міграцію, а також перехід на цукрозамінники. В даний час використання бурякового цукру в кондитерських виробах скоротилося на 27 відсотків у порівнянні з попередніми роками », – прокоментував ситуацію Михайлин.

Потребление сахара украинцами постепенно снижается / Фото УНИАН

Криза в цукровій галузі

Експерти вважають, що складний в плані погоди і ситуації в економіці 2020 рік поглибив кризу в національній цукровій галузі.

«Той удар, який отримає в цьому році цукрова галузь, не буде чимось покрити, якщо не провести зниження оподаткування», – вважає заступник голови об’єднання «Всеукраїнська аграрна рада» Соколов.

Попит на український цукор знижується як серед населення, так і на світовому ринку: за дев’ять місяців 2020 року наша країна експортувала близько 100 тисяч тонн цукру, що в два рази менше показника аналогічного періоду минулого року.

Заводи зазнають збитків і поступово закриваються. Ще п’ятдесят років тому в Україні виробництвом цукру займалися дві сотні заводів, які щорічно виробляли шість – сім мільйонів тонн продукції!

Через відсутність ефективної державної підтримки процвітала галузь знаходиться в глибокій кризі: число цукрових заводів скоротилося до трьох десятків з об’ємом виробництва на рівні 1,25 мільйона тонн на рік.

У той же час, для пересічного українця цукор продовжує залишатися найдешевшим подсластителем, випереджаючи за популярністю мед, стевію і хімічні цукрозамінники. В’яне галузь необхідно якомога швидше рятувати, адже солодкого хочеться завжди. Чи не так?


Залишити коментар