Пт. 29 Березня 2024

Конституційний суд відклав розгляд питання про ринок землі

Конституційний суд відклав розгляд подання народних депутатів щодо конституційності закону про ринок землі.

Як повідомляє УНН, велика палата Конституційного суду відклала розгляд об’єднаного подання 48 та 53 народних депутатів.

Судді ухвалили відповідне рішення через відсутність представника президента у КСУ Федора Веніславського, який є учасником провадження. Веніславський надав письмове клопотання про неможливість з’явитися до суду, яке було задоволене.

У поданні нардепів йдеться, що земля є об’єктом права власності українського народу, національним багатством та перебуває під особливою охороною держави. Отже лише український народ наділений правом ухвалювати рішення про розпорядження таким об’єктом права власності, як земля, через всеукраїнський референдум.

На думку депутатів, прийняття парламентом закону відбулося із порушенням конституційної процедури розгляду та ухвалення, а його положення суперечать нормам Конституції.

Нагадаємо, 31 березня на позачерговому засіданні ВР було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Законом, зокрема, передбачається, формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення. Документом встановлюються категорії осіб, які можуть бути власниками сільгоспземель: громадяни України, українські юридичні особи з кінцевими бенефіціарними власниками лише з числа громадян України, територіальні громади, а також держава.

4 травня до КСУ надійшло подання 48 народних депутатів щодо конституційності закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення» та окремих положень Земельного кодексу.

15 травня до КСУ надійшло подання ще 53 народних депутатів щодо конституційності документу. Суд об’єднав ці два подання.


Залишити коментар