Пт. 19 Квітня 2024

В Україні дешевшають яблука під впливом збільшення пропозиції

Українські виробники активно займаються збором яблук осінніх сортів, відповідно пропозиція на ринку збільшується. Наразі середні гуртові ціни на яблука в Україні коливаються в межах 11-13 грн/кг. Для порівняння, ще на початку вересня виробники яблук реалізовували свою продукцію на 15-20% дорожче. Про це повідомляє fruit-ukraine.org.

Зазначається, що ціни на яблука в Україні є найвищими щонайменше за останні 3 роки. В аналогічний період 2019 р. яблука реалізовувалися в середньому на 1-1,5 грн дешевше, а наприкінці вересня 2018 р. десертні яблука відвантажували в середньому по 7-8 грн/кг.

«На цінову ситуацію, яка склалася сьогодні, суттєво вплинули рекордно високі ціни на яблука на початку сезону — в середині липня українські садівники реалізовували перші партії яблук за 20-22 грн/кг. Ще одним фактором, який позначився на ціновій ситуації на ринку яблук — затримка яблучного сезону в середньому на 7-10 днів, у зв’язку з несприятливими погодними умовами в країні», — йдеться у повідомленні.

Також, відзначається, що у квітні та травні в Україні було зафіксовано відразу декілька хвиль заморозків, які позначилися на зниженні валового збору ранніх сортів. Українські виробники з центральних та західних областей повідомляли, що втрати врожаю сягають 20-30%.

На урожай яблук пізніх сортів несприятливі погодні умови вплинули не так істотно. Очікується, що валовий збір яблук в цьому сезоні не впаде нижче тогорічного рівня. До того ж аналітики Української плодоовочевої асоціації вважають, що через сильні дощі влітку, в цьому сезоні буде зібрана значна частина яблук невисокої якості, які не можуть довго зберігатися. Тож фермери намагатимуться реалізувати таку продукцію якомога швидше.

«Таким чином, прогнозується, що найближчим часом ціни на яблука на внутрішньому ринку будуть і надалі знижуватися», — підсумовують аналітики.


Залишити коментар