Ср. 24 Квітня 2024

Виноградарі Одещини планують виробляти біодинамічне вино

Цьогоріч погода не сприяла гарним врожаям, виноград не став винятком, особливо це відчули виноградарі півдня України. Найскладніше було тим, хто тримає курс на органічне вирощування.

Про це в інтерв’ю SEEDS розповіла Тетяна Шмаглюченко, співорганізатор і директор компанії «ВІН’С», яка займається вирощуванням столового винограду у Білгород-Дністровському.

За її словам, на урожай винограду цього річ негативно вплинули посуха і весняні заморозки.

«Так, його дійсно мало в цьому році, і причина як в посусі, так і у весняних заморозках. Ось і у нас скромно цьогоріч. Є сорти, які ми мали можливість поливати, було зрошення, відповідно, там більш-менш урожай. А в цілому хотілося б кращого. Якість не ідеальна», – каже Шмаглюченко.

Компанії «ВІН’С» використовує тільки органічні препарати. Тут поступово впроваджують свою систему захисту.

«Ми для себе поставили п’ятирічну планку випробувань, щоб побачити мілдью, оїдіум (хвороби винограду), різних шкідників і прийняли для себе рішення – все-таки це буде комплексний захист, або ж чиста органіка. Тому ми і не подавалися ще на сертифікацію. Притому, що при закладці молодого винограднику ми робили аналіз ґрунту з можливою подальшою сертифікацією. Ми використовували всі базові добрива, які дозволені в органіці», – зазначає вона.

Виноградар каже, що подальші проекти з виноробства будуть пов’язані з біодинаміки.

«Навіть є для цього земля. Тепер справа за малим – навчиться робити біодинамічне вино. Там є свої особливості не тільки по вирощуванню, а й по процесу виробництва і переробки», – наголошує Шмаглюченко.

Компанії «ВІН’С» вирощує столовий виноград на 10 гектарах землі.


Залишити коментар