Вт. 16 Квітня 2024

На Львівщині фермер вирощує одночасно і трюфелі, і чорний горіх

На території села Банюнин Львівської області фермер Михайло Костюк вирощує незвичайний для України чорний горіх на площі розміром у майже 40 га.

Чорний горіх має дуже цінну деревину, яка використовується в оздобленні дорогих автівок та яхт. Однак наразі особливого прибутку фермер не отримує, адже стовбур дозріє до збуту роки за тридцять.

З 1 га насаджень можна добути 600 кубів деревини. За 1 куб деревини можна заробити в середньому 5000 євро, що близько 3 мільйонів євро з лише гектара. Нині ж львів’янин продає саджанці навіть клієнтам з Австрії. За 1 саджанець просить 11 євро.

Вирощує фермер саджанці за особливою технологією – на білих трюфелях. Гарному росту та врожаю на городі садівник завдячує не просто випадку, а мікуризації, тобто симбіозу гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність.

За рік він отримав приріст саджанців горіха у 60 см. У себе на городі Михайло мікуризував майже все, навіть картоплю. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30-40%.

Також, після проведення мікуризації фермер можете розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися усіх вимог технології, замікуризувати територію, не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель буде рости на вашій території.

Максимальний урожай трюфеля отримують через 20 років – близько 20 кг, а це 40 тисяч доларів з гектара на рік.

На плантаціях самих лише горіхів десятки видів. 70% саджанців фермер продає на вітчизняний ринок, а решту – за межі країни. А ще вирощує смородину, малину, порічку і аґрус з кущових. Також є сливи, абрикоси, персики, черешні, груші, а яблунь має 62 види!


Залишити коментар