Чт. 18 Квітня 2024

Україна має один із найнижчих в Європі показників забезпеченості водою

Науковці Інституту водних проблем і меліорації НААН прогнозують, що вже до 2050 року Україні доведеться імпортувати питну воду.

Про це повідомляє ТОВ «Кліар Енерджі» на своїй сторінці у Facebook.

Зауважується, що цьогоріч річки обміліли в Україні настільки, що питання рекордного мілководдя вже двічі виносили на засідання РНБО. Адже це стало загрожувати національній безпеці.

«Україна має один із найнижчих в Європі показників забезпеченості водою. Якщо щорічний доступ до водних ресурсів становить менш ніж 1,7 тис. куб. м на людину, то це вважається водним стресом. У нас є лише 1 тис. куб. м внутрішніх вод на жителя. Для порівняння, у Швеції та Німеччині – 2,5 тис., Франції – 3,5 тис., Великій Британії – 5 тис. куб. м», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що клімат теплішає і проблема буде тільки загострюватися. Зими малосніжні, а дощі – здебільшого сильні, але короткі, тому вода не потрапляє в глибокі шари ґрунту і не наповнює підземні джерела. Тож в Україні фіксується ще й гідрологічна посуха. А артезіанська вода використовується безконтрольно.

«Болота висушені, а вони якраз могли б підтримувати рівень ґрунтових вод. Сусідня Білорусь, до речі, вже кілька років як почала відновлювати болота – якраз для того, щоб втримати нормальний рівень ґрунтових вод», – говорять експерти.

Польща, де води значно більше – 1,6 тис. куб. м на людину – вводить суворий контроль за використанням ресурсу, влітку там часто діють серйозні обмеження на полив. Поляки намагаються затримати воду на своїй території і виділили 3,6 млрд дол. на будівництво водосховищ.

«ООН вважає дефіцит води проблемою №1 у світі. І тільки в Україні використання води залишається дуже неефективним і нераціональним», – підсумували у компанії.


Залишити коментар