Ср. 24 Квітня 2024

Аналітики спрогнозували ціни на соняшникову олію

Ринок соняшникової олії в Україні перегрітий. Тому корекція цін на продукцію, яка почалася в минулу п’ятницю, була лише питанням часу.

Про це повідомляє Zernotorg.

Експерти видання відзначають, що далі на ринку будуть домінувати кілька факторів тиску.

«По-перше, початок корекції на світових ринках. З п’ятниці вартість соєвої олії на майданчику СВОТ (Чикаго) знизилася на 4,7%, а пальмової на малайзійської MDEX – на 1,9%. Але поки рано говорити про зміну глобальних тенденцій, де зростання закупівельної активності з боку Китаю і інших великих імпортерів, викликане побоюваннями другої хвилі коронакрізи, надають всім аграрним ринкам і зокрема рослинних масел, бичачого імпульсу», – пишуть аналітики.

Другим фактором тиску вони вважають сезонне зростання пропозицій соняшнику через активне збирання нового врожаю. Однак, на думку експертів, це буде обмежено впливати на ринок, оскільки аграрії стримують продажу подібно з тим, як це відбувалося під час збирання ранніх культур.

«З огляду на вищенаведені фактори ми прогнозуємо, що сезонна корекція по соняшнику і соняшниковій олії почалася, але вона буде значно меншою в порівнянні з минулими роками», – зазначили аналітики.

На їх думку, варто пам’ятати, що ринок соняшникової олії «перекуплений» (ціни явно завищені). Про це свідчить зростання спреду відносно до соєвої і пальмової олій, який виріс до високих значень за останній рік.

«Чи розуміють це і учасники внутрішнього ринку, що додає напруженості, оскільки переробники намагаються забезпечити себе сировиною, а виробники соняшнику шукають оптимальні точки продажу, сподіваючись на подальше зростання цін», – підсумували експерти.


Залишити коментар