Пт. 19 Квітня 2024

В Україні сформувалися найгірші за 10 років умови для сівби озимих

Протягом першої декади вересня через збереження переважно сухої та спекотної погоди (з дуже високими для початку вересня денними температурами повітря і ґрунту) в більшості областей України відбувалося посилення і поширення повітряно-ґрунтовою посухи. У зв’язку з цим зволоження ґрунту в оптимальний період для сівби озимих (11-25 вересня) оцінюється як мінімальний за останні 10 років, говориться в місячному огляді Укргідрометеоцентру.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на apk-inform.com.

«Станом на 10 вересня, за експертною оцінкою і фактично певним запасам вологи, до 60-70% збільшилася площа з абсолютно сухим і майже сухим орним шаром ґрунту, відбувалося його ущільнення, що ускладнювало обробку ґрунту під оранку і сівбу. При цьому шар ґрунту 0-10 см був майже сухим на 70-80% площ», — додали агрометеорологи.

Виходячи з цього, відзначають в гідрометі, що масова сівба озимих на площах з настільки низьким зволоженням є недоцільною. Вологозапаси метрового шару ґрунту практично скрізь майже вичерпані, за винятком західних областей, де спостерігалося достатнє зволоження — більше 25 мм вологи в орному шарі ґрунту.

За оцінкою агрометеорологів, в деяких районах центральних областей вологозапаси ґрунту найгірші за останні 50 років спостережень.

Як уточнюється, на вже засіяних озимою пшеницею площах формування і якість сходів цілком залежатиме від дощів.

За прогнозом погоди, в найближчий тиждень істотного поліпшення зволоження ґрунту не очікується.

Невеликі дощі, які прогнозуються разом з переміщенням атмосферного фронту 17-18 вересня, зволожать тільки верхній шар ґрунту.

З огляду на ці обставини, початок масової сівби озимих під урожай 2021 р. може затриматися до кінця вересня — початку жовтня.


Залишити коментар