Чт. 25 Квітня 2024

Проведення дослідів: які ділянки не варто використовувати

Для проведення демонстраційних дослідів не рекомендується використовувати поля на схилових землях, які мають дуже змиті ґрунти.

Такі рекомендації дала директорка Інституту зрошуваного землеробства Раїса Вожегова, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Не варто розміщувати дослідні ділянки на полях, які мають нехарактерний для господарства ґрунтовий покрив.

«Особливо це стосується подових і засолених ґрунтів, а також полів з високим рівнем ґрунтових вод, — зазначила вона. — Це може призвести до отримання недостовірних результатів для основних площ земель у господарстві».

Також не можна використовувати під демоділянки поля, на яких раніше проводились будівельні роботи — риття траншей, зняття верхнього гумусованого шару, особливо капітальне планування поверхні ґрунту з переміщенням значних його обсягів.

Не рекомендовано проводити демонстраційні досліди на полі, якому характерна нерівномірність родючості, оскільки вони вам не дадуть достовірного результату. Це будуть викинуті на вітер кошти і марно витрачений час, адже ви не зможете використати такі результати у своєму господарстві або рекомендувати колегам-сусідам.

«Лише у крайньому разі, коли відсутні землі з рівномірною родючістю ґрунтів, а демоділянки потрібно обов’язково розмістити, то необхідно на полі вибрати ділянку незалежно від її розміщення з більш-менш однаковим рівнем родючості, — радить пані Раїса. — Якщо цього не можливо зробити, то від демодосліду краще відмовитись».


Залишити коментар