Пт. 19 Квітня 2024

В Україні картопля переходить до розряду нерентабельних культур

В Україні картопля поступово переходить до розряду нерентабельних культур, а вирощувати її на богарі – це просто злочинність.  Про це заявив директор ДП «ЛЕВОНА-С» (Чернігівська область) Василь Левицький під час першого Всеукраїнського Дня картоплі «Картополяний блокчейн», повідомляє SEEDS, пише agronews.ua.

«Ми на крохмаль переробляємо переважно нестандартну картоплю і ми робимо крохмаль для кондитерської промисловості – туди не всі сорти підходять. Цьогоріч вирощуємо тільки 8 сортів. Маємо такий парадокс: висококрохмальні сорти картоплі не дають нам нормального желюючого крохмалю. Отримувати звичайний крохмаль сьогодні не рентабельно – ринок картопляного крохмалю обвалений», – розповів Левицький.

За його словами, картопля сьогодні переходить до розряду нерентабельних культур.

«Минулого року у мене було 237 гектарів картоплі. Затрати склали 20 мільйонів гривень. Без поливу. Вирощувати картоплю на богарі зараз – це просто злочинність. Я цього року 78 гектарів вирощував на крапельному зрошенні і 35 на богарі. Робили ми контрольну копку 22 липня і 5 серпня. На поливі прибавка врожаю склала 12 тонн, а на богарі тільки 2. Якщо вистачає вологи ми не поливаємо, крім того, ми разом з краплею вносимо мінеральні елементи», – відзначив директор ДП «ЛЕВОНА-С».


Залишити коментар