Чт. 28 Березня 2024

Збитки від посухи перевищують 6,5 млрд грн, – нардеп

Збитки від посухи для агросектору перевищують 6,5 млрд грн. Про це заявив секретар аграрного комітету, народний депутат «За майбутнє», Іван Чайківський. Про це повідомляє AgroPolit, пише agronews.ua.

Він вважає, що уряд повинен оперативно знайти шляхи мінімізації негативних наслідків для агросектору від посухи. Йдеться про мільярди збитків, які вже частково лягли на плечі аграріїв Одеської, Миколаївської, Херсонської, Кіровоградської, Вінницької та інших областей.

«З чого почати? Найперше – порахувати реальні масштаби збитків від погодного фактору з початку року. Звучить цифра 6,5 млрд грн, але ж ми розуміємо, що це далеко не так. Ще навесні експерти попереджали про приблизно 15 млрд грн збитків.  Без відповіді й питання, а скільки ж аграріїв постраждало. Немає і приблизного плану подальших дій влади. А мав би бути, бо відповідальність за пошук і  пропозицію таких рішень сьогодні лежить саме на Кабміні, зокрема, на Мінекономіки та Мінфіні», — зазначив Іван Чайківський.

Він додав, що разом з колегами із «За майбутнє» публічно запропонували Денису Шмигалю та його команді низку таких дій: дати на два роки пільги зі сплати податків саме для фермерів, надавати безкоштовну (чи по собівартості) енергію на полив полів у нічний час для аграріїв південних областей, а також прийняти закон про агрострахування.

Ми знову готові включитися в процес обговорення з урядом (якщо це буде потрібно), аби швидко знайти варіанти компенсації аграріям збитків від посухи, бо осінь для сектору може бути важкою. Ми можемо отримати не тільки зменшення загального обсягу виробництва агропродукції, а й старт падіння аграрного ВВП країни. А воно, нагадаю, сьогодні майже 20%», — додав нардеп.


Залишити коментар