Чт. 25 Квітня 2024

У Польщі на малині з’явився новий патоген – бактеріальний рак

Агрономічний інститут Фертіко в Груєці (Польща) діагностував новий збудник у вирощуванні малини в Польщі – Pseudomonas syringae, що спричиняє бактеріальний рак малини. 

Про це повідомляє Sad24.

Про симптоми цієї хвороби розповіла Кароліна Фельчак-Конарська, директорка Інституту Фертіко.

Симптоми хвороби проявилися на пагонах малини у вигляді характерних плям неправильної форми, бруднокоричневого забарвлення. Ці плями також можна виявити на листках і черешках. Крім того, молоді пагони почорніли, а їх тканини були м’якими, що свідчить про ферментативну деградацію, спричинену бактеріальними клітинами. Були також зміни на листках. Спостерігалося від пожовтіння до побуріння, висихання. При високій інтенсивності та запущеному захворюванні може спостерігатися почорніння листя та їх повне висихання. Характерним симптомом було також темне забарвлення судинних пучків на листках. Звичайно, на більш запущених стадіях з’являються типові язви і некрози, а також розтріскування пагонів.

Cимптоми бактеріального раку на листках можна сплутати з симптомами білої плямистістості листя малини, спричиненою Sphaerulina rubi. Спочатку вони дуже схожі. Неозброєним оком важко чітко визначити, з чим ми маємо справу, звідси важливість швидкої та точної діагностики. Якщо на плантації спалахне кілька заражених рослин, то рослини, що залишилися, можуть заразитися дуже швидко. Бактерії передаються комахами-запилювачами, їх можна перенести в результаті опадів, під час сільськогосподарських робіт або навіть під час збирання врожаю.

«Але ми вже знаємо, як боротися з білою плямистістю. Однак у випадку з бактеріальним раком ця боротьба, безумовно, складніша. Навіть якщо ми зменшимо тиск з боку бактерій, вони все одно можуть залишатися активними в рослинах і чекати сприятливих умов для розвитку. Крім того, у Польщі у нас не зареєстровано жодного препарату міді для боротьби з цією хворобою на малині, оскільки виробники раніше не повідомляли про подібні проблеми, і я також не стикалися з цим збудником на плантації», –  сказала директорка інституту.

Для профілактики бактеріального раку слід більше уваги приділяти живленню. Рослина не може бути надмірно удобрена азотом. Однак варто докласти зусиль, щоб забезпечити рослини кальцієм, кремнієм та титаном. Це елементи, які зміцнюють клітинні стінки. Крім того, це важливо у випадку небезпеки застосовувати препарати, що містять наночастинки міді або срібла.Також не можна забувати про важливу роль посадкового матеріалу. Дуже важливо отримувати його з надійних джерел, оскільки бактеріальний рак може швидко поширитися на нові плантації.


Залишити коментар