Чт. 25 Квітня 2024

На Житомирщині вирощують саджанці у спеціальному безбур’янному ґрунті

У Житомирському лісгоспі цьогоріч лісове насіння висіяли в ґрунт, в котрому не росте бур’ян. Завезли його на базовий лісорозсадник підприємства аж із Прибалтики спеціально для вирощування сінців із закритою кореневою системою. 

Про це повідомляє пресслужба Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства.

«На перший погляд, ніби то й буденна справа: виполоти бур’яни в посівах. Однак, хто знайомий з цією справою зблизька, знає, що коли з маленької касети висмикується бур’ян, то досить часто разом з ним витягується і сіянець, або ж пошкоджується його коренева система. В результаті – сіянець гине. Тому ґрунт без бур’янів – це не тільки полегшення догляду за посівами, це фактично їх збереження», – зазначає директор лісгоспу Руслан Карчевський.

У базовому розсаднику цього підприємства цьогоріч виростили близько 400 тисяч штук сіянців хвойних порід із закритою кореневою системою, 50 тисяч штук – у спеціальних касетах.

«Такими соснами в касетах, вирощеними у нашому лісгоспі, цієї весни заліснювали ділянки, пошкоджені весняними пожежами в лісгоспах Овруччини. Нам приємно, що і ми доклали рук до відновлення лісів, постраждалих від вогняної стихії», – заявив Руслан Анатолійович.

Зауважується, що впродовж травня-червня лісівники Житомирщини відновили понад 100 гектарів лісів, пошкоджених вогнем. Використовували для цього сіянці із закритою кореневою системою – вони придатні для садіння впродовж усього вегетаційного періоду.


Залишити коментар