Сб. 20 Квітня 2024

В Україні з листопада може закінчитись ріпак, – експерти

За серпень 2020 р. Україна експортувала 23% зібраного ріпаку. З нинішньою ситуацією за врожайністю та якістю, вже до 1 листопада олійної в Україні не буде. Про це заявив Степан Капшук, голова Асоціації «Укроліяпром» на Міжнародній конференції «BLACK SEA OIL TRADE» в Києві, пише Еlevatorist.com.

«За статистикою, країна зібрала 2,6 млн т ріпаку, з них 2,3 млн буде експортовано. Тільки за серпень вивезли майже 600 тис т. Так що до 1 листопада ріпаку в Україні не буде», — повідомив Степан Капшук.

Він зазначив, що в 2020 р. на олійноекстракційні заводи надійшов зелений і недозрілий ріпак з низькою олійністю.

«Спочатку чекали, що на переробку піде 500-600 тис т цієї культури. Але з такими темпами бачимо, що буде максимум 300 тис т», — додав експерт.

За прогнозами «УкрАгроКонсалт», Україна в 2020 р. експортує в ЄС 2,2-2,3 млн т ріпаку, коли в минулому році поставки досягли рекордних 2,8 млн т.

«ЄС нарощує імпорт ріпаку. Минулого року Україна поставила на цей ринок 48% олійної. Але в спину нам дихає Канада, яка поставила в ЄС на 1,3 млн більше ріпаку, ніж в попередньому. Справа в тому, що Канада втратила статус основного постачальника каноли в Китай, і спішно почала шукати заміну Піднебесної. Ним став Євросоюз», — додала Олена Гесова, аналітик зернового і олійного ринків «УкрАгроКонсалт».


Залишити коментар