Пт. 19 Квітня 2024

Гранульований вапняк тепер вироблятимуть на Тернопіллі

Підприємство “Тернопільський кар’єр”, найбільший в Україні виробник вапнякового щебеню, почав виробництво гранульованого вапняку для розкислення грунтів. Про це розповів керівник підприємства Роман Яворський.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією Пропозиція.

“Щебінь, який ми випускали традиційно, був занадто великим для внесення в ґрунт, а вапнякове борошно під час внесення зносило вітром”, — розповів Роман Яворський.

У світі гранулювання вапна для розкислення ґрунту широко використовується. “Тернопільський кар’єр” закупив відповідні технологію та обладнання кілька місяців тому в Польщі.

Як розповіла заступник директора Інституту аграрної економіки НААН України Ольга Ходаківська, гранульоване вапно — дуже перспективний матеріал для розкислення ґрунтів. Адже матеріали, що традиційно використовувалися для розкислення, — вапняк і дефекат цукрозаводів — невигідно було везти на відстань більше 100 км.

Натомість гранульований вапняк вигідно перевозити й на більшу відстань. Крім того, гранульований вапняк можна використовувати в технологіях точного землеробства, вносячи локально, а не врозкид.


Залишити коментар