Пт. 19 Квітня 2024

Від початку року Україна імпортувала стільки ж помідорів як за весь минулий рік

Щороку в Україні зростають ціни на помідори і кожного року їх імпортують дедалі більше. Тільки за 7 місяців 2020 року їх до України завезли майже 70 тис. тонн —  обсяг імпорту за весь 2019 рік. Про це повідомила керівниця департаменту “Аналітика” ринку “Шувар” Тетяна Гетьман.

Пише SEEDS.org.ua.

“Пам’ятаєте помідор-сливка в кінці серпня по 3 грн/кг? Напевно вже ні, бо це було 5-6 років тому. Кожного року в Україні зростають ціни на помідори й що найцікавіше — кожного року ми більше їх імпортуємо.

За 7 місяців 2020 року ми вже завезли з інших країн майже 70 тис. тонн — це обсяг імпорту за весь 2019 рік”, – пише Тетяна Гетьман на своїй сторінці у Facebook.

Проблема падіння виробництва на її думку для України не нова і системна, та має декілька причин:

Зміна клімату. Зараз в Україні виростити у відкритому ґрунті помідор товарного вигляду — це справжнє мистецтво навіть із використанням сучасних технологій.

Глибока криза у тепличному бізнесі країни. Старі українські теплиці закриваються, бо вони гарантують хіба що шалену собівартість. Нові теплиці не будуються, бо немає грошей і немає мотивації!

“Звичайно цим користується Туреччина, вона за останні 3 роки збільшила постачання до України у 1,5 раза. Сьогодні ми вже світовий партнер #3 для турецьких експортерів томату.

Але нам зарано віддавати потенціал нашого ринку імпортерам.

Якщо взимку нам дійсно важко конкурувати з турками, то з травня по жовтень господарем на власному ринку має бути український фермер. У дрібних теплицях Півдня та Закарпаття можна вирощувати більшість видів томатів, які ми активно імпортуємо з Туреччини та ЄС”, – додає Тетяна Гетьман.

“Мушу відмітити, що за останні 4 роки асортимент на майданчику оптового Ринку “Шувар” змінився кардинально”, – додає експерт.


Залишити коментар