Сб. 27 Квітня 2024

Варення з соснових шишок: цілющі ліки, і вдала сімейна справа родини з Черкащини

Варення з соснових шишок – неймовірні природні ліки. В цьому на власному досвіді переконалася власниця торгової марки “Знахар” Ірина Любченко з Черкащини. Таке варення стало сімейними ліками, а його виробництво – сімейною справою, якою займаються вже далеко не перший рік, розповіла Ірина в інтерв’ю SEEDS.

– Звідки шишки для вашого варення?

– З Північної України. Чернігівська, Сумська, Харківська область. Саме там найбільше соснових лісів і їх там краще збирати.

– Багато вдається за рік наварити варення з шишок?

– По-різному. Справа в тому, що заготовлювати їх можна лише два тижня – тільки тоді шишки такого маленького розміру. І саме за цей період часу потрібно встигнути і заготовити, і зварити все.

– Чи є попит на таке варення?

– Люди купують – вже четвертий рік цим займаємось.

– За цей час, напевно, і конкурентів з’явилось чимало?

– Наразі вже багатенько людей почали виготовляти варення з соснових шишок. Дехто навіть копіює.

Але свій рецепт ми розробляли самі. Довгенько над ним працювали. Не один раз варили, пробували, змінювали, аж поки не знайшли ідеальне співвідношення, яке маємо на даний момент.

Тепер це наша комерційна таємниця, наше варення, яке випускаємо під торговою маркою “Знахар”.

– Де краще купують таке варення: через інтернет, чи на ярмарках?

– Більше на ярмарках. Люди підходять, цікавляться тим, чого ніколи не бачили і навіть не чули. А таке варення, між іншим, дуже добре від кашлю допомагає. Ми переконалися в цьому на власному досвіді. Варення з соснових шишок стало нашими сімейними ліками.

Досить довгий період ми не користуємося жодними іншими ліками від застуди. Щойно починаєш хворіти, в перший же день 5-6 столових ложок варення з’їв, і все – хвороба відступає.

– На карантині, напевно, був шалений попит на такі солодкі ліки?

– Шкода, але, щойно розпочався карантин, у нас стартував новий сезон заготівлі, а з минулорічного сезону варення на той час не залишилось взагалі.

– Мешканці яких міст чи регіонів частіше купують ваше варення?

– Кияни. Навіть, коли ми від’їжджаємо на виставки чи фестивалі подалі від Києва, там більше за все купують саме кияни. Завжди хочеться привезти додому щось цікавеньке. Мешканці Харкова теж часто беруть наше варення.

– Не було бажання робити варення ще й з інших інгредієнтів?

– Це поки що основна лінійка – варення з соснових шишок. Між іншим, самої сосни є дуже багато видів. Так само і шишки – вони відрізняються за формою. Ми робимо варення переважно із шишок сосни звичайної.

Але вже є цікаві нові ідеї. Наразі це поки що секрет.

Людмила Калита,
SEEDS.org.ua   


Залишити коментар