Тонни врожаю – на смітник: серед фермерів наростає паніка
Закриття ринку створює проблеми фермерам і зовсім не вирішує питання безпеки для населення.
Серед українських фермерів продовжує наростати паніка у зв’язку із закриттям продуктових ринків по всій країні. Нагадаємо, Уряд прийняв таке рішення ще на минулому тижні, для посилення режиму безпеки під час карантину, пише Інфо-Шувар.
Внаслідок цього, одразу після Великодніх свят ціни на ранні овочі в українських господарствах обвалились в 2,5-4 рази. Деякі фермери Закарпаття та Херсонщини у зв’язку із відсутністю покупців вже зупинили збирання врожаю. Ті, господарства, які продовжують збирати овочі , кажуть, що кількість покупців з кожним днем зменшується .
«В Україні історично склалось, що рикни виконують дуже важливу роль у продажу вітчизняних овочів та фруктів. В Україні тільки офіційно зареєстровано десятки тисяч фермерів дрібного та середнього формату, всі вони співпрацюють із продуктовими ринками або напряму, або через трейдерів. Система, яка була відпрацьована десятиріччями і яка дозволяла заробляти цілому прошарку представників аграрного бізнесу, сьогодні майже не працює. Наслідки всі відчули дуже швидко – ціни на ранні овочі вже не покривають вартості їх вирощування та збирання. Те саме очікує і виробників ягоди», – каже Іван Федишин, директор найбільшого в Західному регіоні України регіонального аграрного центру «Шувар».
За даним департаменту «Аналітика» РАЦ «Шувар», станом на 24 квітня 2020 року господарства Закарпаттята Херсонщини готові продавати редиску по 3-4 грн/кг(0,10-0,12 EUR/кг) , а ціни на огірок обвалились до 7-8 грн/кг (0,24-0,27 EUR/кг) – це найнижчий рівень цін за всю історію незалежної Україні станом на кінець квітня.
Фермери Закарпаття та Херсонщини припинили збирання врожаю
«Закриття ресторанів та санаторіїв стало для нас першим і досить болючим ударом – ці заклади були одними з головних покупців ранніх овочів, особливо листових салатів. З минулого тижня не працюють продуктові ринки, ми майже лишились без покупців. Сумно дивитись на те, як гине врожай в теплицях, але ми не можемо собі дозволити додаткові витрати, коли немає попиту взагалі», – розповідає фермер села «Заріччя», Закарпатської області
Через закриття організованих ринків з‘являється антисанітарна стихійна торгівля
На думку фахівців, закриття ринку створює проблеми фермерам і зовсім не вирішує питання безпеки для населення
« На деяких ринках дійсно були зафіксовані порушення, але сьогодні закриті і ті майданчики, які досить відповідально підійшли до вимог уряду щодо безпеки громадян. Найгіршим є те, що через закриття організованих ринків у великих містах почали з’являться точки стихійної торгівлі, де не витримується навіть елементарні санітарні вимоги, не кажучи вже по правила роботи в умовах карантину»,- коментує Олександр Воропаєв. директор ринку «Початок» м. Одеса.
Нагадаємо, директори гуртових ринків звернулись до Уряду із проханням переглянути рішення про закриття продуктових торгових майданчиків у зв’язку із критичною ціновою ситуацією в українських господарствах.
У Мінекономрозвитку пообіцяли найближчим часом розглянути це питання, напрацьовати механізм відкриттяринків та порядок їх функціонування в умовах карантину.
Залишити коментар