Ср. 25 Грудня 2024

Популяризація гуцульської овечої бриндзі дасть поштовх відродженню вівчарства

Понад півтисячу років гуцули у Карпатах випасають овець і роблять бриндзю. За цей час технологія її виготовлення практично не змінилася: бриндзю так само роблять на полонинах (не нижче 700 метрів над рівнем моря) за старовинною технологією, з використанням дерев’яного посуду – все, як робили предки.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією проекту “Бютифул Карпати”.

Гуцульська овеча бриндзя в грудні минулого року зареєстрована першим українським продуктом із географічним зазначенням. Це є визнанням унікальності продукту і його приналежності до конкретної географічної території – Гуцульщини (Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька області).

Зараз перед місцевими вівчарями-виробниками відкривається багато можливостей: від підвищення ціни на сир – до потенційного експорту бриндзі в ЄС, адже відтепер цей продукт захищений європейським законодавством.

Водночас очікується, що популяризація гуцульської овечої бриндзі дасть поштовх відродженню вівчарства на Гуцульщині і посприяє розвитку туризму в гірських районах. Бо бриндзя стане однією з родзинок, складовою “Дороги вина і смаку Закарпаття”, яка допоможе розвивати в області еногастрономічний туризм.


Залишити коментар