Популяризація гуцульської овечої бриндзі дасть поштовх відродженню вівчарства
Понад півтисячу років гуцули у Карпатах випасають овець і роблять бриндзю. За цей час технологія її виготовлення практично не змінилася: бриндзю так само роблять на полонинах (не нижче 700 метрів над рівнем моря) за старовинною технологією, з використанням дерев’яного посуду – все, як робили предки.
Пише SEEDS.org.ua за інформацією проекту “Бютифул Карпати”.
Гуцульська овеча бриндзя в грудні минулого року зареєстрована першим українським продуктом із географічним зазначенням. Це є визнанням унікальності продукту і його приналежності до конкретної географічної території – Гуцульщини (Закарпатська, Івано-Франківська і Чернівецька області).
Зараз перед місцевими вівчарями-виробниками відкривається багато можливостей: від підвищення ціни на сир – до потенційного експорту бриндзі в ЄС, адже відтепер цей продукт захищений європейським законодавством.
Водночас очікується, що популяризація гуцульської овечої бриндзі дасть поштовх відродженню вівчарства на Гуцульщині і посприяє розвитку туризму в гірських районах. Бо бриндзя стане однією з родзинок, складовою “Дороги вина і смаку Закарпаття”, яка допоможе розвивати в області еногастрономічний туризм.
Залишити коментар