Чт. 18 Квітня 2024

Стало відомо, як міцна гривня шкодить аграрному сектору

Найактивніший період зміцнення гривні минулого року припав на піковий сезон аграрного експорту – III-IV квартали 2019 року. Тобто для посівної аграрії закуповували насіння, пальне, добрива і техніку при курсі 28 грн/$, а продавали врожай за курсом 25-23 грн/$ , пише censor.net.

Міцна гривня зробила виробництво експортних товарів дорожчим, ніж рік тому. Це призвело до зменшення доходів підприємств і сповільнення темпів промислового виробництва.

Дешевші імпортні товари почали конкурувати з українською продукцією. Приведемо простий приклад. На початку 2019 року 500 грамів польського йогурту коштувало в Україні $1,5, або 42 гривні. Але через зміцнення гривні вже в кінці року в гривневому еквіваленті ціна цього йогурту опустилася до 35 гривень.

Таким чином, ефект ревальвації додав конкурентної переваги імпортному продукту і споживачі, які під час покупок керуються економічною вигодою, обирали йогурт польського виробництва замість українського.

У такій ситуації український виробник отримує менше виручки. Відповідно, за умов відсутності адекватного кредитування та інструментів страхування ризиків від валютних коливань, наш виробник скоротить інвестиції у виробництво і не матиме можливості конкурувати зарплатами з польським виробником йогуртів, який, отримуючи дотації від держави і ЄС, найме українських працівників для нарощування своєї частки на українському ринку.


Залишити коментар