Чт. 25 Квітня 2024

Стало відомо, чому Україна імпортує вино, а експортує горілку

Дані Держстату засвідчили, що серед усіх алкогольних напоїв в Україну найбільше імпортують вина, а експортують з України — горілку. За словами експерта алкогольного ринку Ігоря Товкача такі показники є абсолютно логічними. Чому маємо таке співвідношення, він пояснив у коментарі УНН.

“За даними Держстатистики, найбільшим є імпорт вин виноградних. І річ у тому, що з втратою Криму, великих виробників вина у нас практично не залишилося. Так, у нас є винороби, які роблять гарне вино, але на імпортовані вина зберігається високий попит.

Що стосується віскі, то показники його імпорту посідають друге місце – після вина. Це дуже дорогий товар, і в Україні він не виробляється. Саме тому його сюди активно везуть з-за кордону. Так, віскі в Україні вживають менше, ніж інші решту алкогольних напоїв, але прибуток з продажу такого напою є більшим. Я говорю про маржу. І так, у нас існує прошарок забезпечених людей, які купують цей продукт.

Значно менше ми імпортуємо ігристих вин, тому що їх і вживають в Україні менше. Як правило, такі напої наш споживач купує тільки на свята”, – пояснив експерт.

Натомість, Україна славиться своєю горілкою, і показники її виробництва досить високі.

“Тому наші виробники самі експортують багато куди цей продукт, і він, до речі, користується неабияким попитом. Для України горілка це природний напій, це бренд, в який тривалий час вкладалися гроші. Власне зараз, експорт горілки з України перевищує імпорт”, – додав Товкач.


Залишити коментар