Пт. 19 Квітня 2024

В Україні достатньо високий ризик спалахів пташиного грипу

З початку року в Європі було зафіксовано кілька спалахів високопатогенного пташиного грипу – в Польщі, Румунії та Угорщині. Усі країни, де виявили вірус, межують з Україною. Наскільки високою є ймовірність проникнення пташиного грипу на територію нашої країни розповіли в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Повідомляє Агро Ньюз.

“Аналіз шляхів міграції диких перелітних птахів вказує, що Україна розташована на перехресті кількох міграційних шляхів перелітних птахів, тому ризик занесення збуднику грипу птиці з дикими перелітними птахами з території неблагополучних країн, територій, зон існує постійно. Під час весняної, осінньої міграції та в роки аномально теплих зим цей ризик істотно підвищується. Тому ризик занесення збуднику грипу птиці дикими перелітними птахами, з неблагополучних щодо грипу територій ЄС, а також з інших країн де реєструються спалахи захворювання, досить високий”, – зазначають у Держпродспоживслужбі.

Ризик занесення збудників грипу птиці в Україну при ввезенні живої птиці, інкубаційного яйця та продуктів птахівництва з країн ЄС оцінюється як незначний, оскільки ввезення здійснюється з території країни, зони, які вважаються вільною від грипу птиці.


Залишити коментар