Пт. 29 Березня 2024

Набув чинності антирейдерський закон щодо ринку землі

16 січня 2020 року набув чинності Закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії рейдерству.

Закон № 340-ІХ фактично змінив правила ринку оренди земельних ділянок, що дозволяє протидіяти їхньому рейдерському захопленню, повідомляє AgroNews.

Загалом цей закон регулює такі положення:

1) Якщо сторона договору захоче відмовитися від автоматичного продовження договору оренди землі, то не пізніше ніж за 30 календарних днів до закінчення терміну договору вона повинна буде подати до Державного реєстру майнових прав заяву про це.

2) У випадку відсутності такої заяви після закінчення дії договору він продовжується на такий самий строк і з тими ж умовами.

3) Орендна плата за земельні ділянки державної і комунальної власності, передані в оренду на земельних торгах, не може бути зменшена за угодою сторін протягом терміну дії договору оренди, а також при його поновленні.

4) Встановлюється розмір гарантійного внеску за лотом на рівні 5% від стартової ціни продажу земельної ділянки і 50% від стартового розміру річної плати за користування земельною ділянкою, але не менше 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і не більше п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.


Залишити коментар