Сб. 20 Квітня 2024

Українським селянам не заборонятимуть продаж м’яса без додаткових дозволів

Всі українські селяни, котрі займаються виробництвом м’яса в одноосібних господарствах, зможуть і надалі його вільно реалізовувати – закон, котрий забороняв би це робити, Держава так і не ухвалила. Про це у своєму блозі на АgroРolit.com написала голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією АgroРolit.com

“Незмінною буде ситуація з 1 січня 2020 року для селян, які займаються виготовленням м’ясної продукції. Проект Закону України №7489 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності”, яким пропонувалося, щоб із 2020 року м’ясо тварин, забитих не у спеціалізованих забійних пунктах, не можна було реалізовувати на продаж, так і не прийнято.

Тому з нового року люди, котрі займаються виробництвом м’яса в одноосібних господарствах, зможуть і надалі його вільно реалізовувати”, – зауважила вона.

Вона нагадала, що наразі чинною є норма Закону України 771/97-ВР “Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів”, де передбачено: з 1 січня 2025 року продукти, отримані в результаті забою не на бойні, яка має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання або реалізації на агропромисловому ринку кінцевому споживачеві у межах 50 кілометрів від місця забою або в області, де він здійснений.

Спостерігаючи бездіяльність влади щодо підтримки селян, я не впевнена, що за 5 років щось кардинально зміниться і для виробників м’яса. Це досить невеликий проміжок часу, за який треба виконати значний об’єм роботи: збудувати забійні пункти та повністю обладнати їх за всіма санітарно-технічними вимогами.

Наразі ж працюючих боєнь, які відповідають стандартам, одиниці, вони віддалені одна від одної часто до 100 км, тож зрозуміло, що ніхто на таку відстань тварин не возитиме”, – наголосила експерт.


Залишити коментар