Фермер з Буковини вирощує у підземних теплицях 200 різновидів екзотичних рослин

Фермер з Буковини вирощує у підземних теплицях 200 різновидів екзотичних рослин

Третій рік поспіль фермер із Буковини збирає взимку урожай тропічних фруктів у своєму саду. Папайя, авокадо, пітахайя або фрукт дракона, кавове дерево, банани, ананаси, мандарини, апельсини й півтора кілограмові лимони – всі ці продукти можна не тільки побачити взимку, а й скуштувати у приватному саду фермера з села Кам’янка, що в Чернівецькій області, Івана Галіпа.

Пише SEEDS.org.ua  за інформацією Ukrinform

Чоловік розповідає, що ласувати екзотичними фруктами, вирощеними у власному саду, було його дитячою мрією. Втілювати цю мрію в життя майбутній фермер почав ще кілька років тому. Викупив стару пилораму, на якій працював столяром, і на її місці почав споруджувати великі підземні теплиці.

“Спочатку довелося розбивати пилораму. Це 150 тонн бетону, вивезли 15 заповнених боєм КамАЗів. Потім рили яму – 60 метрів у довжину, десь 12-13 метрів у ширину і на два метри вглиб. Дуже переживав, чи не підуть дощі й чи не заллє вже готову яму водою. Але, на щастя, все склалося добре. Хоча здоров’я тут свого залишив немало.

Про вкладені гроші взагалі мовчу. Дуже багато витратив зусиль на спорудження цього саду. Але вже коли отримував перший урожай, то розумів, що справа була того варта”, – розповідає столяр за спеціальністю і садівник за покликанням Іван Галіп.

Зараз площа двох термотеплиць буковинського фермера сягає близько 600 квадратних метрів. Садівник висадив тут десятки екзотичних саджанців, адаптованих до українського клімату.

Наразі у теплицях садівника з Буковини є близько 200 видів різних рослин. І з кожним роком фермер намагається розширювати асортимент вирощених у власних теплицях фруктів. Спочатку були банани, ананаси, кавове дерево, мандарини і лимони, пізніше додалися авокадо, папайя, у планах – манго, вуличний інжир, гранати тощо.

Цього року інтенсивно вродили мандарини, лимони. Господар каже, що плоди київського крупноплідного сорту сягають до півтора кілограма. В іншій теплиці розрослися банани. Дозріває і тропічна папайя. З гігантських фруктів виходить смачний джем, каже господар теплиці.

“А коли повністю дозріває ананас, то тут у теплиці стоїть такий медовий аромат, ніби у вулику з бджолами. Так само й інші плоди мають навіть не такий запах, як ті, що продають у магазині. А смак вирощених у власній теплиці бананів ніколи не зрівняється з тим, як смакують куплені на ринках чи в магазинах.

 Я не використовую хімії, лише природне підживлення, перегній. Наприклад, банани люблять фосфор. І коли ми їмо рибу, то не викидаємо кістки і нутрощі з неї, а варимо спеціальну юшку, якою підливаємо наші банани. Тоді вони починають швидше плодоносити.

Зараз уже зав’язуються невеличкі плоди бананів, – показує садівник, – Гадаю, що на лютий матимемо повноцінний урожай”.

Фермер радіє, що з кожним роком він отримує все більше зиску від своєї роботи. Але зізнається, що до повернення вкладених у цю справу грошей ще далеко.

“Можливо, якби я залучав багато працівників до свого саду, розширював його і отримував більше плодів, які би продавав на ринках, то повернути вкладене і заробити міг би швидше. А так – я за цими 600 квадратними метрами саду доглядаю практично сам. Ідей є чимало, але не вистачає часу і рук.

З кожним роком про мій сад дізнається все більше людей, записуються на екскурсії й групи дітей, і дорослих, бували навіть іноземці, які, мабуть, гостювали у наших людей. Зараз уже практично вся Західна Україна знає про наш сад, з різних куточків країни: із Закарпаття, Львівщини, також із Вінниці записувалися на екскурсії.

Під час таких екскурсій ми людям пропонуємо придбати наші фрукти, хтось цікавиться саджанцями, теж їх продаємо”, – каже господар тропічного саду.

Оскільки Кам’янка — одне із найбільших сіл у Чернівецькій області, то основними покупцями буковинського фермера стають якраз його односельці.


Залишити коментар