Пт. 19 Квітня 2024

Через теплу зиму на полях України розплодилися миші

На переважній більшості території країни погодно-кліматичні умови (аномально теплі температурні показники, дощі різної інтенсивності, тумани) негативно впливають на стан перезимівлі озимих культур, проте задовільні для розвитку шкідливих об’єктів. Повідомляє SEEDS.org.ua.

Через вищезазначені умови відмічається подальший розвиток, розселення і шкідливість мишоподібних гризунів на посівах озимих зернових та ріпаку, на площах під багаторічними травами, повідомляє Інформаційно-аналітичний портал АПК.

Ними заселено 14-70% площ озимини, де на одному гектарі угіддя нараховується 1-4, макс. до 5 жилих колоній (осередки Закарпатської обл.) на окремих посівах після соняшнику.

У 100% заселених гризунами багаторічних травах, садах, неорних землях виявляють 3-6, в осередках Івано-Франківської, Київської, Львівської, Херсонської областей – 8-10 жилих колоній на гектарі.

“У закритих стаціях мишоподібні гризуни знайдені повсюди. В зерносховищах процент попадання в пастки становить 1%, в продовольчих складах – 2%. По видовому складу переважає миша хатня. Боротьба з гризунами в закритих стаціях проводиться пастковим методом, природними ворогами та розкладанням отруєних принад”, – йдеться в повідомленні.

Винищувальні роботи, які тривають повсюди, з використанням родентицидних принад забезпечують загибель до 70-92% гризунів.

Втім, загроза пошкоджень посівів сільськогосподарських культур залишається істотною, а проведення дератизаційних заходів актуальною.


Залишити коментар