Пт. 19 Квітня 2024

Піца з картоплі й не тільки: неймовірні страви з «народного» продукту

Запечена із хрусткою скоринкою або ніжне пюре з приємними нотками вершкового масла, яке тане в роті. М-м-м… і кожушок картоплі дуже личить. Для багатьох – це звична страва на щодень. Але цілком можна приготувати і незвичайні страви з картоплі – цього простого продукту. Наприклад, піцу. Ви здивовані? Нижче ми наведемо 11 рецептів оригінальних страв з картоплі.

«Трояндочки» з начинкою з фаршу

Потрібно: 400 г фаршу, 800 г картоплі, 1–2 цибулини, 100 г вершкового масла, 2 жовтки, 100 г сиру, приправи – чорний перець, мускатний горіх, сухий часник, сіль.

Приготування: чистимо картоплю та варимо в злегка підсоленій воді. Для аромату кладемо лавровий листок. Готуємо начинку. Цибулю ріжемо дрібними кубиками, тушкуємо в олії до м’якості. Додаємо до цибулі фарш, солимо та перчимо. Смажимо до готовності м’яса. У нашому рецепті фарш із курки. За бажання можна робити зі свинини або індички: вийде трохи соковитішим. Картоплю розминаємо на пюре, додаємо вершкове масло, натертий сир, приправи та жовтки. Ретельно перемішуємо. Готове пюре перекладаємо в кондитерський шприц. Деко встеляємо папером для випічки та видавлюємо зі шприца картопляні кошики. Спочатку робимо основу, потім всередину кладемо фарш і зверху закриваємо пюре. Запікаємо в духовці 10 хвилин за температури 200 градусів у режимі «Гриль».

Міні-піца з картоплі

Потрібно: картопля, начинка для піци.

Приготування: розрізаємо картоплю на половинки. Вишкрібаємо серединку і використовуємо для варіння пюре або маски для обличчя. А в картоплю кладемо звичайну для вас начинку для піци. Як варіант – шинка, маслини, солоні огірки, цибуля і сир. Варіантів багато. Запікаємо до готовності картоплі.

КАРТОПЛЯНИЙ СУП-ПЮРЕ З ГРІНКАМИ

Потрібно: 3 л води, 6-7 картоплин, 1 цибулина, 2 жовтки, 100 г вершків, 50 г вершкового масла, зелень, грінки.

Приготування: картоплю нарізати великими кубиками, цибулю – півкільцями. Покласти овочі в каструльку, залити водою, посолити і варити на середньому вогні 30 хвилин під кришкою. Подрібнити овочі до стану пюре за допомогою блендера, повернути назад до каструльки і довести до кипіння. Збити жовтки з вершками, обережно вилити в суп, перемішати. Додати вершкове масло і почекати, поки воно розтане. Розлити суп у тарілки, посипати зеленню та додати грінки.

НІМЕЦЬКИЙ КАРТОПЛЯНИЙ САЛАТ

Потрібно: 1 кг картоплі, 7-8 солоних огірків, 1 цибулина, 1 яблуко, 5-6 ст. ложок майонезу, 1 склянка молока, 4 яйця, пучок петрушки.

Приготування: картоплю відварити в мундирі, очистити, нарізати кубиками. Огірки та яблука нарізати короткою соломкою, цибулю – подрібнити. Змішати всі інгредієнти, заправити майонезом. Довести до кипіння молоко, влити його у салат, обережно перемішати, поставити в холодильник на ніч. Яйця відварити і порізати довгастими шматочками, петрушку – подрібнити. Подаючи страву до столу, прикрасити шматочками яєць і посипати петрушкою.

КОРЖИКИ З АРТОПЛЕЮ ТА ЗЕЛЕННЮ (ХИЧІНИ)

Потрібно для тіста: 3 склянки борошна, 1 склянка кефіру, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка солі. Для начинки: картопляне пюре, 300 г сулугуні, пучок зелені.

Приготування: вилити в миску кефір, додати соду, всипати борошно та сіль. Замісити тісто і добре його відбити. Накрити рушником або плівкою і дати постояти в теплі 30-40 хвилин. Зелень подрібнити, сулугуні натерти на крупній тертці. Тісто розкачати ковбаскою і розрізати на шматки. Кожен шматок розкачати скалкою, роблячи круглий коржик, викласти на нього пюре, сир і зелень, зібрати краї тіста “в мішечок” та защипнути. Потім обережно приплюснути і розкачати знову в коржик. Смажити коржі з двох боків на розігрітій сковороді без олії по 4-5 хвилин з кожного боку. Готове тісто має побіліти. Викласти коржі на тарілку, змастивши кожен вершковим маслом.

КАРТОПЛЯНИЙ ГРАТЕН

Потрібно: 1 кг картоплі, 0,5 л молока, 100 г вершкового масла, 100 г борошна, 1 ч. ложка цукру, сіль, перець за смаком.

Приготування: картоплю очистити і нарізати тонкими кружальцями. Покласти у форму для запікання, посолити, поперчити. Розтопити в каструльці вершкове масло, всипати борошно, злегка обсмажити на слабкому вогні, помішуючи. Влити молоко, додати цукор, посолити. Залити отриманою сумішшю картоплю, накрити форму фольгою і поставити в духовку. Запікати 1 годину при температурі 130 градусів. Потім зняти фольгу, збільшити температуру до 180-200 градусів і запікати ще півгодини до утворення рум’яної скоринки. Перед подачею потрібно дати страві трохи охолонути.

Іспанська картопляна тортилья

Потрібно (з розрахунку на чотири порції): 5–6 яєць, 6–7 середніх картоплин, головка ріпчастої цибулі, 1–2 зубчики часнику, оливкова олія (можна замінити соняшниковою), сіль, перець на смак.

Приготування: картоплю відварити в підсоленій воді з лавровим листком. У сковороді на добре розігрітій олії трохи підрум’янити дрібно порізані часник і цибулю. Готову картоплю зцідити та збити на пюре. Яйця посолити та поперчити, збити вінчиком. Змішати картоплю з часниково-цибулевою засмажкою та збитими яйцями. Суміш перекласти в сковороду та підсмажити на олії з обох боків. Подавати можна із зеленню, помідорами та м’ясними продуктами.

КАРТОПЛЯНИЙ РУЛЕТ З БЕКОНОМ ТА ШПИНАТОМ

Потрібно: 0,5 кг картоплі, 100 г сиру, 200 г бекону, 0, 5 кг замороженого шпинату, 200 г тертого сиру, 1 цибулина, 200 г борошна, 2 яйця, 75 г вершкового масла, 1 ст. ложка рослинної олії, сіль, перець.

Приготування: картоплю помити, відварити в мундирі, очистити і протерти через сито або збити блендером. Додати борошно, 1 яйце, трохи солі, замісити однорідне тісто. Цибулю подрібнити і злегка обсмажити на сковороді з рослинною олією. Додати розморожений шпинат і обсмажити все разом, помішуючи, протягом 2-3 хвилин. Перекласти у миску, трохи остудити, додати сир, половину тертого твердого сиру, 1 яйце, сіль і перець. Добре розім’яти виделкою та перемішати. Розкачати картопляне тісто на присипаній борошном поверхні. Накрити його смужками бекону. Розподілити на поверхні тіста шпинатну начинку, залишаючи з країв, приблизно, 1,5 см. Згорнути рулетом, щільно обгорнути полотняною серветкою та мотузком зав’язати кінці. Помістити рулет у широку каструлю з киплячою підсоленою водою, варити 30 хв. Вийняти рулет з каструлі, розгорнути і дати охолонути. Розрізати на шматки завширшки 1,5 см. Покласти їх у невисоку форму для запікання, полити розтопленим вершковим маслом і посипати сиром. Поставити в розігріту до 200 градусів духовку на 15 хв. Відразу ж подати до столу.

ЛІНИВІ ВАРЕНИКИ З КАРТОПЛІ ТА ГАРБУЗА

Потрібно: 0,5 кг картоплі, 0,5 кг гарбуза, 1 склянка борошна, 2 ст. ложки крохмалю, 2 яйця, 150 г вершкового масла, тертий сир, сіль за смаком, сметана.

Приготування: запекти гарбуз у духовці до м’якості (15-20 хвилин при температурі 200 градусів). Остудити і розім’яти до стану пюре. Картоплю очистити та відварити до готовності. Злити воду, додати 100 г вершкового масла і розім’яти картоплю до стану пюре. Змішати картопляне пюре з гарбузовим. Вбити яйце, додати борошно, крохмаль і замісити тісто. Розкачати з тіста ковбаски діаметром, приблизно, 2 см, викласти їх на дошку, присипану борошном, накрити плівкою та поставити в холодильник на 1-2 години. Можна приготувати тісто з вечора і залишити в холодильнику на ніч. Розрізати ковбаски на шматочки завширшки 2 см і варити їх у киплячій підсоленій воді, поки вони не спливуть. Вийняти шумівкою, покласти у глибоку миску, додати вершкове масло і перемішати, поки воно не розтане. Посипати тертим сиром. Подавати зі сметаною.

Картопляні кульки з сиром

Потрібно: 700 г картоплі, 250 г сиру, 3 яйця, 2 столові ложки борошна, дрібка солі та сушеної паприки, сухарі для панірування, часник, рослинна олія.

Приготування: приготувати сухе картопляне пюре без масла та молока. Твердий сир нарізати кубиками по 1 см. Покласти в пюре яйце та борошно, додати для смаку подрібнений часник і паприку. Ретельно перемішати та сформувати невеликі кульки. У центр кожної кульки покласти кубик сиру. Щоб зручніше ліпити картопляне «тісто», руки змочити водою. В окремому посуді збити яйця для кляру. Картопляні кульки занурити в кляр, потім у сухарі та смажити в олії до золотавої скоринки. Можна готувати у фритюрі. Готові кульки викласти на рушник, подавати гарячими. Ніжний сир усередині та хрустка скоринка зовні створюють неповторний смак.


Залишити коментар