Чт. 28 Березня 2024

Президент підписав закон про штрафи за перевантажені фури

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроект №1047, який передбачає штрафи за проїзд дорогами перевантаженого транспорту. Про це повідомляє фіційний портал Верховної Ради України.

Проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю направлений на попередження передчасного руйнування автомобільних доріг перевантаженими транспортними засобами.

Так, ухвалення закону, як очікують його ініціатори, дозволить законодавчо закріпити можливість фіксації порушень, пов’язаних з відсутністю документів (дозволів) щодо узгодження умов та режимів перевезення в разі перевищення вагових або габаритних обмежень чи документу про внесення плати за проїзд великовагових (великогабаритних) транспортних засобів, в автоматичному режимі в порядку, установленому Кабінетом міністрів України.

Проектом закону передбачається, що за:

перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 5% до 10% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу накладається штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм від 10% до 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу – штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм понад 20% при перевезенні вантажу без відповідного дозволу – штраф у розмірі 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Крім того, Глава держави підписав закон “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо джерел формування державного дорожнього фонду”.

Документ унормовує в бюджетному законодавстві питання розширення ресурсного забезпечення будівництва та ремонту доріг, базові засади якого закладено в законі “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань здійснення габаритно-вагового контролю”.

Закон закріплює у Бюджетному кодексі України спрямування на заходи, що фінансуються з державного дорожнього фонду, зокрема 50% надходжень від адміністративно-господарських штрафів за порушення законодавства про автомобільний транспорт у частині перевищення встановлених законодавством габаритно-вагових норм та 50% – від адміністративних штрафів за порушення правил проїзду великогабаритних і великовагових транспортних засобів автомобільними дорогами, вулицями або залізничними переїздами.

Набрання законом чинності дозволить залучити додаткові ресурси для фінансування дорожнього господарства та заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху.


Залишити коментар