Чт. 25 Квітня 2024

Мінекономіки оприлюднило законопроект про обіг сільгоспземель

20 вересня Мінекономіки оприлюднило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Проект закону опубліковано на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.Документ пропонує внести зміни до таких законодавчих актів України: Земельний кодекс України, Закон України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», Закон України «Про Державний земельний кадастр», Закон України «Про санкції».

Згідно з цим законопроектом Верховна Рада України має постановити:

Набувати право власності на земельні ділянки сільгосппризначення можуть: а) громадяни України; б) юридичні особи України; в) територіальні громади; г) держава.

Іноземці та особи без громадянства можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення в порядку спадкування за законом, але зобов’язані здійснити їх відчуження протягом одного року з дня набуття права власності.

Сукупна площа земельних ділянок сільгосппризначення, які перебувають у власності громадянина або юридичної особи України, з урахуванням пов’язаних осіб:

– в межах однієї області не повинна перевищувати 15 % земель сільгосппризначення такої області;

– не повинна перевищувати 0,5% земель сільгосппризначення України.

Переважне право купівлі земельної ділянки сільгосппризначення має її орендар, за умови сплати ним ціни, за якою вона продається.

Стартова ціна продажу земель державної чи комунальної власності через торги визначатиметься  із застосуванням нормативної грошової оцінки (у пункті «д» частини четвертої статті 136 слова «експертну грошову» замінити словами «нормативну грошову»);

Розділ Х «Перехідні положення» Земельного кодексу України доповнюється пунктом:

«Громадяни, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння земельними ділянками державної та комунальної власності, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства, мають право на викуп таких земельних ділянок у власність з розстрочкою платежу до 5 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів».

У Законі України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» вноситься доповнення:

«Відомості про ціну (вартість) нерухомого майна, ціну (вартість) речових прав чи розмір плати за користування нерухомим майном вносяться до Державного реєстру прав виключно під час державної реєстрації набуття прав на підставі документів, поданих для такої реєстрації. У разі відсутності у документах, поданих для державної реєстрації прав, відповідних відомостей про ціну (вартість) речових прав, такі відомості не вносяться до Державного реєстру прав, а додаткові документи для їх отримання не вимагаються».

Докладно із проектом закону можна ознайомитися за посиланням.


Залишити коментар