Пн. 29 Квітня 2024

Українські селекціонери вивели унікальну салатну кукурудзу

Українські селекціонери створили новий сорт кукурудзи “Діадема”.

Як розповіла Ольга Куліш, селекціонер Всеукраїнського Наукового Інституту Селекції, подібного сорту не знайдеш ніде у всьому світі. Є тільки схожі різновиди.

«Спеціально ми нічого не придумували. В 2012 році ми просто шукали методи поліпшення цукрової кукурудзи, застосували зокрема і метод селекції під назвою “мутагенез”. Очікувану мутацію для роботи знайти не вдалось, натомість трапилась ось ця зовсім випадкова мутація гіллястої кукурудзи», – розповідає селекціонер.

За її словами, сорт вирішили зберегти та подивитися, як ця ознака успадковується.

«Ми дещо самозапилили, дещо схрестили – як селекціонерам нам все цікаво, і посіяли на наступний рік. Якраз самозапилені рослини і виявилися стабільними. Цього року ми посіяли для розмноження цілий гектар», – зазначила Куліш.

Цей сорт схожий на американську Ramoza–1, але там центральна вісь не гілкується, а в українській кукурудзі гілочки йдуть до самої верхівки.

Вчені намагаються вже 5-й рік зареєструвати гібрид під назвою “Діадема”. Однак поки що реєстрації немає, бо Український інститут експертизи сортів рослин не знає за якими ознаками її класифікувати – в них немає методики для цієї кукурудзи.

Росте “Діадема” як і звичайна кукурудза, і якихось особливих умов для неї не потрібно. Але є певні переваги під час вирощування. Оскільки збирають її зазвичай у зеленому вигляді – там немає фузаріозів.

За словами селекціонера, “Діадему” використовують як baby corn, для консервування, у свіжому вигляді для салатів. Також дуже смачна на грилі.

«Та ось варити її не бажано – смак не той. Але в цьому її специфіка – нашу “Діадему” вживають у більш молодому стані, коли вона ще незапилена, коли волоть ще не цвіте і ниточок ще немає. Саме в цей час вона ніжна, соковита і солодка», – розповіла Куліш.

“Діадему” вже взялися вирощувати фермери і хочуть продовжувати цю справу.

«Один ресторатор запустив її як страву у мережі своїх ресторанів – там вона дуже добре пішла. Зараз вже дуже багато ресторанів цікавиться цим сортом. А ще “Діадема” пішла в органічне землеробство», – каже науковець.


Залишити коментар