Українські селекціонери вивели унікальну салатну кукурудзу

Українські селекціонери вивели унікальну салатну кукурудзу

Українські селекціонери створили новий сорт кукурудзи “Діадема”.

Як розповіла Ольга Куліш, селекціонер Всеукраїнського Наукового Інституту Селекції, подібного сорту не знайдеш ніде у всьому світі. Є тільки схожі різновиди.

«Спеціально ми нічого не придумували. В 2012 році ми просто шукали методи поліпшення цукрової кукурудзи, застосували зокрема і метод селекції під назвою “мутагенез”. Очікувану мутацію для роботи знайти не вдалось, натомість трапилась ось ця зовсім випадкова мутація гіллястої кукурудзи», – розповідає селекціонер.

За її словами, сорт вирішили зберегти та подивитися, як ця ознака успадковується.

«Ми дещо самозапилили, дещо схрестили – як селекціонерам нам все цікаво, і посіяли на наступний рік. Якраз самозапилені рослини і виявилися стабільними. Цього року ми посіяли для розмноження цілий гектар», – зазначила Куліш.

Цей сорт схожий на американську Ramoza–1, але там центральна вісь не гілкується, а в українській кукурудзі гілочки йдуть до самої верхівки.

Вчені намагаються вже 5-й рік зареєструвати гібрид під назвою “Діадема”. Однак поки що реєстрації немає, бо Український інститут експертизи сортів рослин не знає за якими ознаками її класифікувати – в них немає методики для цієї кукурудзи.

Росте “Діадема” як і звичайна кукурудза, і якихось особливих умов для неї не потрібно. Але є певні переваги під час вирощування. Оскільки збирають її зазвичай у зеленому вигляді – там немає фузаріозів.

За словами селекціонера, “Діадему” використовують як baby corn, для консервування, у свіжому вигляді для салатів. Також дуже смачна на грилі.

«Та ось варити її не бажано – смак не той. Але в цьому її специфіка – нашу “Діадему” вживають у більш молодому стані, коли вона ще незапилена, коли волоть ще не цвіте і ниточок ще немає. Саме в цей час вона ніжна, соковита і солодка», – розповіла Куліш.

“Діадему” вже взялися вирощувати фермери і хочуть продовжувати цю справу.

«Один ресторатор запустив її як страву у мережі своїх ресторанів – там вона дуже добре пішла. Зараз вже дуже багато ресторанів цікавиться цим сортом. А ще “Діадема” пішла в органічне землеробство», – каже науковець.


Залишити коментар