Пт. 29 Березня 2024

Мільйони гектарів, які згідно Держгеокадастру не використовуються – продані

Відкрию секрет тим, хто дочитає пост. Всі ці мільйони гектарів, які згідно даних Держгеокадастру не використовуються, скоріше всього набули іншого власника, а правильніше продані, таку думку висловив Михайло Апостол на фейсбук сторінці.

«Ринок, а вірніше деребан землі відбувається уже багато років. Чи відчув хтось інвестиції і що отримала держава, питання на засипку. Нехай хтось заперечить.», – пише Апостол.

Земельний фонд України – 60.3 млн. га., що становить 6 % території Європи; Площа сільськогосподарських угідь – 42.7 млн. га, з них рілля становить – 32.5 млн. га.; 10.4 млн. га  – це державні землі сільськогосподарського призначення.

Згідно даних Держгеокадастру державні землі розподілені так:

-3.2 млн. га. цих земель знаходиться у постійному користуванні міністерств, установ, різноманітних державних організацій і ДП;

-2.5 млн. га. – знаходяться у запасі і вважаються не надані у власність і користування! ( Хтось бачив ці землі, які стоять пусткою і не обробляються);

-4.7 млн. га. знаходяться в оренді. (Правда орендної плати ніхто не бачить).

І ще три цифри, спеціалісти зрозуміють.

6.9 млн. громадян набули право на земельну частку-пай, а це 27 млн. га.

На сьогодні згідно даних  Держгеокадастру 1.4 млн. га. розпайованих земель не використовується! (Хтось це бачив таке?)

Близько 1 млн. осіб не використовують, не обробляють, не здають в оренду і не платять податків, а це 4.8 млн. га. або 12 % усіх сг угідь.

«Ось така господарка, вірніше, злочинна безгосподарність, що приводить до ще більш злочинних цифр.»,- коментує він.

Станом на 01.01.2019 року за використання всіх земель сільськогосподарського призначення юридичними і фізичними особами сплачено земельного податку і орендної плати на суму 27 321 114.00 грн. (Двадцять сім мільярдів  двадцять один мільйон 114 тисяч грн.).Це 640 гривень на 1 гектар сг угідь або біля 24 долари.

«Якщо б хоч раз якийсь очільник хотів навести порядок, країна щорічно могла б отримувати за користування сг. землями не меньше 100 млрд. гривень щорічно, а не 27 мільярдів. Порахуйте, скільки недоодержала державна казна за остання 10 років.»,- звертає увагу Михайло Апостол.

Він нагадує, що все це ст. 254 Кримінального кодексу України про безгосподарське використання земель. Пора цю статтю уже застосовувати.


Залишити коментар