Пт. 19 Квітня 2024

«Садимо розсадою»: чому кавуни з Хом’яківки кращі, ніж з Херсона

Фермерське господарство «Асканія ІФ» розташоване під Франківськом – у селі Хом’яківка Тисменицького району.

Тут вирощують овочі: капустяну групу – білоголова, червоноголова, пекінська, цвітна, брокколі, кукурудзу та експериментують з нетрадиційними для регіону культурами, такими як перець та кавун у відкритому ґрунті, пише – Курс.

Агроном підприємства Микола Литвиненко родом з Херсона, має досвід роботи з кавуном на тамтешніх полях. З його легкої руки взялися шукати сорти і гібриди для місцевого клімату. Три роки експериментів – і з’ясувалося, що є три-чотири види, які прижилися на Прикарпатті.

«Кавун потребує вологи і сонця. Якщо садити швидше 10-15 травня – то є загроза заморозків, якщо пізніше 20 червня – не встигне достигнути. Садимо, не сіючи насіння на поле, як на Півдні, а готуємо розсаду у теплицях – розвиваємо кореневу систему, відбраковуємо слабкі рослини, залишаємо тільки сильні. Важливо вчасно поливати, підживлювати, захищати – робимо мініпарники, які відкриваються і закриваються», – розповідає директор підприємства Роман Буртик.

Нещодавно на Прикарпаття приїжджали представники голландських компаній, які забезпечують господарство насінням голландської та італійської селекції, пише – Галка.

«Міряли цукри і ще різні показники – вміст глюкози, сухих речовин та інші, загалом вісім пунктів. Наші за усіма параметрами вийшли кращі, ніж херсонські. За врожайністю херсонських показників досягати теж можна», – не без гордості каже Роман.

Місцевий ґазда говорить, що кавун як ягода смачний тільки тоді, коли щойно зібраний. Логістика з Херсону сюди інколи може сягати 10 днів – від моменту збору до покупки на ринку чи в магазині. Тож франківці, в 95% випадків, купують не свіжу ягоду. Той кавун, який достиглий – перестигає. Який не достиг – не має смаку. Кавун треба з’їдати за 2-3 дні після збору.

Роман Буртик і колектив переконався – в області реально не лише виростити, а й заробляти на кавунах. Тому мають намір продовжувати вирощувати баштанну культуру.

«Ми, звісно, будемо далі працювати у цій ніші. Є низка магазинів, що нас підтримують – йдуть назустріч. Бо вони розуміють, що це місцевий виробник. Це магазин «Зелень» на Хоткевича, оптова база «Екватор», мережа магазинів «Гостинний Дім». Там знають, що покупець повертається за якісним товаром», – підсумовує Буртик.

А ще «Асканії ІФ» покладають великі надії на новий сорт кавуна. Він інше забарвлення, а на смак – ще солодший. Експериментальний врожай вже доходить до кондицій на баштані під Тисменицею. Фермер має надію, що саме цей сорт кавунів стане впізнаваним прикарпатським брендом.


Залишити коментар