Пт. 27 Вересня 2024

Японці представили робота, який знищує білокрилку

Фото: Еntomologytoday

Дослідники з Японії створили рухомий робот-відсмоктувач, призначений для боротьби з тютюновою білокрилкою на рослинах помідорів у теплицях.

Про це повідомляє Superagronom.com.

Зазначається, що попередні випробування показують перспективи, і вчені сподіваються, що машину можна буде удосконалити та модифікувати в майбутньому для автономного польового використання та для боротьби з різними шкідниками.

Машина використовує ультразвуковий пристрій, який викликає безконтактну вібрацію, щоб змусити білокрилок покинути листя рослини. А також має зелений світлодіодний ліхтар і стрічковий ліхтар, щоб затягнути шкідників до всмоктувального отвору, де вони потрапляють на липку пластину всередині камери машини. Агрегат змонтований на рухомому візку, який живиться від акумуляторів.

Фото: Еntomologytoday.

Також додається, що тютюнова білокрилка, хоч і дрібна комаха, але дуже поширена і шкодочинна, тому увійшла до переліку 100 найгірших інвазивних видів на планеті.

Вона є шкідником для понад 900 видів рослин, висмоктуючи з них сік і залишаючи на листі липкі виділення. Цей цукристий залишок приваблює цілу низку збудників хвороб. Та й сама білокрилка є переносником 111 відомих вірусів, деякі з яких призводять до значних втрат врожаю. І водночас білокрилки також стійкі до багатьох пестицидів. Тому японським винахідникам і прийшла ідея розробки такого пристрою.


Залишити коментар